4. oktobra ob 20. uri

Kris Defoort Diving Poet Society feat Veronika Harcsa

Veronika Harcsa, glas – turkizna; Guillaume Orti, altovski saksofon – oranžna; Kris Defoort, klavir – vijolična; Nicolas Thys, bas – temno modra; Lander Gyselinck, bobni – svetlo modra.

Projekt zazrt v novo glasbeno pustolovščino spaja Kris Defoort Trio z dvema briljantnima glasbenikoma. Skupaj raziskujejo sveže nove skladbe navdahnjene z zanosno poezijo edinstvenega, neupogljivega Petra Verhelsta, ki se potaplja v globine ‘temnih’ skrivnosti življenja.

‘Potapljajoči pesniki’ v večnem iskanju magičnega in neznanega krmarijo med improvizacijo, kompozicijo & neposredno orkestracijo. Pet poetov poustvarja radost poglabljanja v oceane brezmejnih barv, besed in zvokov …

Kris Defoort, ena ključnih osebnosti belgijskega jazza, komorne in orkestralne glasbe zadnjih tridesetih let, je združil moči z mlado madžarsko zvezdnico Veroniko Harcsa (platinasti jazzovski album leta, izbor na Jazzahead 2015) pri novem projektu, skladbah, ki temeljijo na poeziji Petra Verhelsta. Pri neskončnem iskanju magičnega jima pomaga all-star zasedba s posebnim gostom Guillaumom Ortijem (med drugim je vodil Evropski saksofonski ansambel in sodeloval pri Mednarodnem srečanju saksofonistov 2016 v Novi Gorici) ter enim najboljših svetovnih bobnarjev mlajše generacije, 29-letnim Landerjem Gyselinckom. Slednji ima popotnico v mentorju Reggieju Workmanu z Nove šole jazza v New Yorku, jazzovski nagradi Tootsa Thielemansa iz leta 2010 in letošnjem nazivu za najboljšega glasbenika Belgije (MIAs).

Podrobneje

Kris Defoort (Belgija) (skladatelj, pianist – improvizator) se ponaša z raznoliko, tridesetletno ustvarjalno potjo glasbenika, improvizatorja, pianista in skladatelja izvirne, smele, sodobne in svojske glasbe: komponirane jazz skladbe in improvizacija, literatura za klavir, godalni kvartet, orkestrska dela pa vse do opere ter glasbe za gledališče in film. Dosledno gibek in razgiban jezik Krisa Defoorta prepričljivo nagovarja poslušalca. Operna dela tega mednarodno prepoznavnega in cenjenega umetnika so bila uprizorjena po vsej Evropi in na Japonskem. Udejanja se tudi kot pianist/improvizator na številnih prizoriščih in festivalih sveta.

Jasen, omamen glas vsestranske madžarska pevke in kantavtorice Veronike Harcse (Madžarska) se občinstva dotakne brez kakršnih koli posrednikov, neposredno iz duše. Avtoričin prepoznaven spoj barve glasu, strukture in dovzetnosti vsakič znova pripelje do dragocene kakovosti: lucidnosti.

Klub CD,  14, 9* EUR
* cena s popustom za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Recommended Posts