Ambicioznost, izjemen talent in kreativnost so Ano povzdignili med imena najprestižnejših svetovnih restavracij s po dvema Michelinovima zvezdicama, kjer se je nekaj časa urila in izpopolnjevala svoje kuharske veščine pri vrhunskih kuharskih mojstrih, kot sta Yves Mattagne iz restavracije Sea Grill v Bruslju ter Christian Lohse iz berlinske restavracije Fishers Fritz. Svoje znanje pa je širila tudi na kuharski akademiji Rezidor Hotel Group. Po tem je svoje kuharske sposobnosti nadgrajevala pri delu s številnimi nagrajenimi kuharskimi mojstri, ki so gostovali v hotelu, kot sta npr. Xavier Mathieu in Pascal Tingaud. V sodelovanju z veleposlaništvom Južne Koreje in predsednico Inštituta tradicionalne korejske hrane ter vodjo Kraljevske kuhinje v Koreji, Sook-ja Joon, je imela priložnost pripraviti korejske specialitete. To čudovito izkušnjo je Ana izkoristila in v ponudbo restavracije Le Bistro v hotelu Esplanade uvrstila prvi korejski jedilni meni.
Leta 2015 se je restavracija Zinfandel’s, ki se prav tako nahaja v sklopu zagrebškega hotela, znašla v družbi 1000 vrhunskih restavracij v 150 državah, ki so na isti večer predstavile francosko kulinariko, in sicer kot del globalnega projekta Good France, za katerega je tudi Ana ustvarila svoj meni.
Istega leta je Ana Grgić prejela povabilo predsednice Republike Hrvaške, Kolinde Grabar-Kitarović, da sodeluje v pripravi gala večerje z nazivom »Hrvatska na tanjuru, Slovenija u čaši«, ki je potekala v predsedniških dvorih za državnike in se je je udeležil tudi dosedanji ameriški podpredsednik Joe Biden. Kasneje je v predsedniških dvorih pripravila gala večerjo za princa Charlesa in vojvodinjo Camillo ter spremljevalce, prav tako pa za turškega predsednika ob njegovem obisku na Hrvaškem.
Ana je v svoji dosedanji karieri v hotelu Esplanade pripravljala jedi za številne visoke državne uradnike z vsega sveta, za nekdanjo ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, nekdanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, nekdanjega avstrijskega predsednika Fischerja, ter za številne člane kraljevskih hiš, kot so monaški princ Albert, princesa Anna, švedska kraljevska dvojica, japonski princ in princesa, kraljevska družina iz Danske, princ iz Savdske Arabije, a na neskončnem seznamu zvezdnikov se najdejo tudi Pep Guardiola, David Beckham in Cristiano Ronaldo, Enrique Iglesias, Shakira, Sade, Sting, José Carreras, Bob Geldof, Bono Vox, Robbie Williams in drugi.

Priznanja:
2015: Ambasadorka projekta Fish Forward
2012–2016: Zinfandel’s in Le Bistro sta nagrajena s certifikatom odličnosti TripAdvisor.
2015: Zinfandel’s prejme priznanje Hall of Fame.
2013–2016: Anina rižota je uvrščena v prestižni vodnik Guida Gallo, in sicer med 101 najboljšo rižoto na svetu.
2013: Nominacija za žensko leta s strani hrvaške revije Zaposlena
2014: Večernji list nominira Ano za osebnost leta.
2016: Prestižna revija StoryBook jo nominira za Veuve Clicquot Woman Award.
2016: MasterChef Hrvatska in Nova TV povabita Ano, da sprejme mesto članice žirije v oddaji Celebrity MasterChef.

Ana skoraj vsak dan pripravlja nove promocijske menije s sezonskimi sestavinami, prireja jedilnike za vsakovrstne kliente, tudi mladoporočence, po njihovih željah in idejah. Vsako sezono skrbno ustvarja à la carte, kar je znajo poseben izziv, saj je potrebno pri pripravi jedi zadržati osebnostni stil, uporabljati domače in trenutno dostopne sveže sestavine ter na koncu iz vsega tega ustvariti nekaj, kar bo za goste edinstveno doživetje okusa in vonja.

Anin stil priprave jedi lahko označimo kot kombinacijo mediteranskih in kontinentalnih klasičnih jedi, pripravljenih na moderen način, ki se občasno poigrava z molekularno kuhinjo, da ustvari nenavadne kombinacije, prijetne za oči in okušanje. Ana vsakodnevno spremlja svetovne kulinarične trende in jih vključuje v svoje kreacije. Posebno pozornost namenja lokalnim pridelkom in prezentaciji jedi na krožniku, saj ta le tako predstavlja gostom edinstveno umetniško delo.

O tem, kako sprejema svoje izzive in katere sestavine najpogosteje dodaja svojim jedem, nam je Ana zaupala v prijetnem pogovoru, ki ga lahko preberete v novi številki revije David.

Recent Posts