Redki imajo moč, da sanje spremenijo v realnost – le izredno pogumnim in krepostnim je usojeno uresničiti življenje, kakršnega sanjajo, zato je bila vsaka sestavina ustvarjalčeve nove dišave ELYSIUM izbrana tako, da utelesi posebnost vonja moči karakterja. Legende parfumskega sveta, vključno z vetiverjem, ambergrisom in usnjem, združujejo v tem eliksirju note poguma – vonj, ustvarjen za moškega, ki ne potrebuje pomoči pri doseganju svojega elizija, svojega raja. Dišave lahko najdete v Ljubljani v ART parfumeriji blagovne hiše IKONA, v Zagrebu, ob tamkajšnji nihalki, pa vas bo zanje navdušil prijazni gospod Borut iz nišne parfumerije TOP.

Prebral sem, da je bil najbrž materin poljub v vašem zgodnjem otroštvu tisti temeljni trenutek, ki je zaznamoval vašo pot v parfumski svet. Se morda spomnite prvega parfuma, ki ste ga kupili ali preizkusili na sebi?

 ROJA DOVE: Ko sem bil mlad, še najstnik, morda star štirinajst ali petnajst let, sem odkril svojo prvo pravo dišavo: Eau de Balenciaga Pour Homme. Zaljubil sem se vanjo in mislil, da sem najbolj šik in najpametnejši na svetu. Vsi moji znanci so nosili parfum Brut ali Hai Karate, meni pa je bil všeč drugačen vonj, tisti, ki je bil v steklenički, ki jo je kupila seveda moja mama. Vedno sem jo skrbno hranil, zelo zelo posebna je. Kadar koli jo odprem, ponovno postanem tisti nekdanji igrivi otrok. In to je eden od mojih prvih spominov na dišave in moj vonj.

Kako izberete ime za svoje dragocene parfume? Začnete najprej z imenom, idejo in nato s sestavinami ali kako drugače?

 ROJA DOVE: Ko govorim o inspiracijah za moje dišave, se res pogosto vse prične z imenom. Običajno sediva s partnerjem na mojem vrtu, ob skodelicah čaja, in se poigravava z zanimivimi besedami, takimi, ki nekaj pomenijo, nato pa zgradim dišavo okoli te besede. Spet drugič se ime pojavi kot reakcija na neko stvar. K sreči zaradi narave dela veliko potujem in mi je dano videti lepoto tega sveta. Inspiracije dobivam na številnih potovanjih, od zanimivih ljudi, iz literature in sveta umetnosti.

Domnevam, da ste zaljubljeni tudi v dragocene kamne, saj jih v nekaterih svojih posebnih izdajah parfumov uporabljate na pokrovčkih stekleničk. Kako ste prišli na to idejo?

 ROJA DOVE: Poleg parfumov sta moji veliki ljubezni balet in dragoceni nakit, tudi ti dve sta v povezavi z mojo mamo, ki je imela oči za dragulje in me je pogosto vzela s seboj, ko je hodila po draguljarnah in kdaj tudi kaj kupila. Prav od nje sem se naučil, kako prepoznati dober diamant, kako opaziti detajle, mavrične barve. Ko je umrla, sem si med njenim nakitom izbral diamant, ki mi je bil posebno blizu, ga dal predelati v bolj moško izvedbo in ga vsakodnevno nosim še dandanes. Vsaka steklenička parfumov Roja je okrašena s štirinajstimi kristali ali zlatimi kvadrati, v kolikor gre za eau de parfum, ki sem jih dal izdelati ročno in v taki obliki, kot je moj diamant, pri podjetju Swarovski. Gre za prečudovit podpis naših parfumov, Roja Dove Parfums, mnogi pa ne dojamejo, da imajo ti vonji zelo oseben pomen tudi zanje. Veliko stvari, ki jih počnem in ustvarjam, je sentimentalne narave, le prepoznati jo morate.

Skozi parfumsko zgodovino je zaslediti tudi zanimiva sodelovanja med parfumerji in mojstri s področja steklarstva in iz sveta porcelana, kot sta na primer podjetji Lalique in Baccarat. Kdo vam oblikuje in priskrbi parfumske stekleničke?

ROJA DOVE: Z omenjenima podjetjema zelo rad sodelujem, preprosto ju obožujem. Pred nekaj leti so me pri podjetju Baccarat vprašali, če bi ustvaril dišavo za avkcijo za sklad Terrence Higgins Trust. Moja ideja je bila predložiti prazno stekleničko, dišavo pa narediti kasneje, v skladu s pričakovanji kupca; dišava je namreč izjemno osebna stvar. Pri hiši Baccarat so se strinjali z mano in poustvarili svojo stekleničko, ki je bila prvotno razstavljena leta 1925 na sejmu dekorativnih umetnosti. Na avkciji je bilo zanjo zbrano precej denarja, več kot predstavlja nakup novega športnega mercedesa ali potovanje za šest oseb na Maldive. Preprosto sem bil navdušen, saj je šlo za sredstva v dobrodelne namene, hkrati pa se je s tem začela unikatnost mojih parfumov. Stekleničke Roja Parfums sicer niso narejene v teh dveh hišah, a so izdelane iz kristalnega stekla, oblika v stilu art déca pa je bila izbrana, ker imam to ustvarjalno obdobje najraje, sploh zaradi prečudovitih oblik.

Kako izgleda vaša popoldanska čajanka? Čaj, piškoti, džin v čajnih skodelicah …

 ROJA DOVE: Oh, čaj, seveda. Če veste toliko o meni, potem vam je znano, da poleg parfumov obožujem čaje. V bistvu so ‘moj kisik’, saj imam skodelico venomer in povsod s seboj, doma in v pisarni. Blizu mi je legendarni čaj Fortnum & Mason Rose Pouchong, poparjen za nekaj trenutkov, da ima res pravi okus. Moja čajna srečanja običajno potekajo v Wolseleyju na Mayfairu. Ne le da je nasproti mesta, kjer običajno delam (prepoznavna parfumerija ob arkadah Burlington), to je ena najlepših lokacij z ljubko atmosfero in osebjem. Veliko časa preživim tamkaj, na sestankih, s prijatelji, včasih niti ne želim oditi. Konec koncev, kdo bi si sploh želel oditi iz Wolseleyja?!

Kaj pa so Roja Dove treningi? Kje so organizirani in kdo se jih lahko udeleži?

ROJA DOVE: Sem član odbora direktorjev pri fundaciji za dišave, ki služi globalni parfumski industriji in javnosti; pomaga pri zagotavljanju resursov za izobraževanje in podajanje zgodovinskih informacij z vseh ravni dišavnega sveta. Osebno skrbim za treninge, izobraževanja ljudi, ki delajo v tej industriji, tudi za novinarje, urednike in prodajalce, nekajkrat na leto. Gre za dvodnevne treninge, na katerih udeleženci spoznavajo vse aspekte parfumskega posla in dobivajo povsem praktične, nepristranske informacije. Popeljemo jih skozi kulturnozgodovinsko revolucijo dišav, od surovih materialov in metod ekstrakcije pridobivanja dišav do nekaterih redkih, najbolj čudovitih sestavin kot tudi stekleničk, ki obstajajo. Tistim, ki želijo dobiti več znanja o dišavah, priporočam kar svojo knjigo, kot dobro odskočno desko za nadaljnje poizvedovanje. Knjige nisem napisal z željo po zaslužku, ampak da bi bila pripomoček ljudem za nazornejšo predstavitev parfumske industrije; pri nekdanjem delu sem se moral tudi sam pogosto izobraževati. Knjiga je tako zasnovana kot popoln vodnik po svetu dišav, detajlno zajema vse od surovin do stekleničk in klasičnih parfumskih izdaj. Je nekakšen hiter tečaj s področja parfumov.

Celoten intervju si lahko preberete v reviji David, za moške s STILOM št. 32

Recent Posts