Če menite, da veliko televizijsko voditeljsko ime ni spretno v kuhinji, se pošteno motite. Precej časa preživi v svoji kuhinji, kjer pogostokrat razvaja svoje domače in prijatelje tako z morskimi jedmi kot jesenskimi dobrotami, letos npr. z gobami, katerih priprava je njegova kulinarična posebnost, njegov sin pa poskrbi za unikatne prezentacije jedi. Zanj velja tudi, da se zarečenega kruha največ poje – kako pri hiši ne bo zelenjavnega vrta, hkrati pa po tihem prizna, da je njegov največji prijatelj v kuhinji pomivalni stroj. Z ingverjem, cimetom in kurkumo ohranja svoj glas, da lahko vešče in samozavestno vodi še tako zahtevne prireditve oz. radijske ali TV-oddaje. Boštjan Romih pravi, da je garderoba slovenskega moškega doživela modno revolucijo in da zelo rad skoči po nakupih zase, navdušuje pa se tudi nad mehanskimi urami. Ni kaj, vse gre lepo skupaj. Moški, kot je Boštjan Romih, se v kuhinji in sicer odlično znajdejo.

 

Boštjan Romih, lahko si predstavljam, kako si vas številne gledalke zamišljajo med kuhinjskimi krpami in lonci. Katere jedi najraje pripravite?

 

BOŠTJAN ROMIH (smeh): Eni krmarijo med rjuhami, drugi pa bolj med kuhinjskimi krpami. Najbrž bo kar držalo naslednje: če kot moški prevzameš več pobude v kuhinji in začneš razvajati svojo damo že tamkaj, imaš lepe možnosti, da bo njeno navdušenje trajalo tudi potem, ko bo posoda že zdavnaj pomita. Kuhinja je po mojem mnenju posebno svetišče doma. Rad se zadržujem v njej, tam dobim navdih, preberem dobro idejo in potem svojo pozornost posvetim ustvarjanju nečesa, kar bo ne le nahranilo, ampak tudi pobožalo, obdarilo in počastilo kogar koli že – ženo, družino, prijatelje, goste, ljudi, ki uživajo ob mojem delu. Posebej sem vesel, kadar se po kuhinji usklajeno sučeva oba z ženo. Ona je izkušena kuharica, ampak mislim, da ji znam zelo dobro asistirati. Še bolj vesela je, če mi lahko prepusti vse kuhinjske zadeve. To jesen sem pripravil nekaj super jedi iz gob, sicer sem precej suveren, ko gre za morske jedi, rad pečem dobro uležane zrezke, všeč mi je počasno pečenje v pečici … in še nekaj: sem ljubitelj lepih in dobro nabrušenih nožev ter velikih lesenih desk za postrežbo.

Kako pa je z urejanjem vašega domačega vrta? Kaj vse gojite?

BOŠTJAN ROMIH: Ko sva pred leti načrtovala hišo, sva si bila z ženo edina, da zelenjavnega vrta ne bova imela. No, čez par let sva začela grizljati zarečeni kruh. Pa sva prekopala nekaj zemlje in se veselila prvih solat in krompirja, nato sva vrt širila in zdaj sva na visokih gredah, ki so res super, čeprav se pozna, da sva na tem področju premalo izkušena. Vrtovi so drugje veliko lepši in donosnejši; poleti smo npr. veliko zdoma in sploh so moji hobiji bolj povezani z naravo, ne pa s tem, da bi po napornem dnevu šel pulit slak in osat … (smeh) Ampak okolica hiše je v 90 % moja domena; torej trava, grmovje, drevesa, veje, listje. Jaz sem tisti, ki naroči vrtnarja! (smeh)

Dober in zdrav obrok vsekakor ne more nastati brez primerne priprave in tehnike. S katerimi pripomočki se najbolje razumete?

BOŠTJAN ROMIH: Začel bi kar pri hladilniku. Dobre in sveže sestavine so osnova in potrebujejo primerno mesto za odlaganje, da lahko ostanejo take, kot so bile ob nakupu. Potem je tukaj kuhališče, rad imam večje kuhalne površine s smiselno organizacijo prostora. Pomembna je še dobra pečica, močna in hitra, ne pa tista z velikim številom avtomatskih programov. Čisto na koncu seznama pripomočkov pa je sicer moj najzvestejši kuhinjski prijatelj – pomivalni stroj. Pri nas se pošteno nadela, kapo dol.

Kaj vam je najpomembnejše pri gospodinjskem aparatu: tiho delovanje, hitrost, dizajn?

BOŠTJAN ROMIH: Pri teh rečeh je na prvem mestu vedno osnovna funkcija. Ali naprava dobro dela tisto, za kar je bila narejena. Lahko imaš še tako lep avto, ki ti ga zavidajo vsi sosedje, ampak če te vožnja z njim spravlja v slabo voljo, potem mu daj slovo. Dizajn seveda ni kar tako, tudi oko je veselo, če mu oblike in barve godijo, ne sme pa to biti na račun funkcionalnosti. Ampak pravšnjo kombinacijo obojega se danes najde brez večjih težav.

Po obroku nastopi čas za pomivanje in pospravljanje posode. Kako je s tem pri vas?

BOŠTJAN ROMIH: Takole bi rekel: dva para rok naredita vse ne le dvakrat, ampak trikrat hitreje. Zatorej nasvet: med domačo kuho imaš praviloma dovolj časa, da lahko ogromno stvari že spotoma pomiješ in pospraviš, tako da te na koncu ne čaka bomba. Že zgoraj pa sem omenil, kako čudovit prijatelj je pomivalni stroj … (smeh)

Starši najbrž dajete kakšne nasvete o kuhinji svojim otrokom. Vam vaši že kaj pomagajo pri kuhinjskih opravilih?

BOŠTJAN ROMIH: Vsak kaže svoja navdušenja: sin zelo rad poskrbi za dobro prezentacijo jedi, pa tudi sicer je uporaben pomočnik v kuhinji, le začeti mu je dostikrat težko (moj dečko!); najmlajša bo vstala in si nadela svoj predpasnik, kadar koli ji boš rekel; najstarejša pa se precej dolgo navidezno ni zanimala za kuhinjo, zadnje čase pa nas preseneča, ko samoiniciativno in nadvse spretno pripravi kakšno reč. Je tudi inovativna in jo občudujem, kako zrele, razvite okuse že ima pri svojih trinajstih.

V zadnjem času se tudi na naših domačih tleh uveljavlja kultura mešanja koktajlov. Jih kdaj pripravite?

BOŠTJAN ROMIH: Niti ne. Lani in letos smo sicer tudi pri nas zamešali veliko gin tonikov, ampak to je daleč od pravih koktajlov. Sem pristaš dobrega vina in zadnje čase single malt viskijev.

Kot voditelj raznih oddaj morate skrbno varovati svoj glas. Kakšen je najboljši recept za dobro formo vašega glasu?

BOŠTJAN ROMIH: Podarila mi ga je narava in, če ravno ne zbolim, mi dobro služi. Sicer pa je v prehladnih obdobjih za glas odličen ingver. Narežem ga na tanke palčke in povrem za nekaj minut. Čaju dodam še med in cimet ali kurkumo – meni pomaga.

Pri voditelju je izjemno pomemben tudi zunanji izgled. Vi ste vedno skrbno urejeni. Kdo vam poleg televizijske ekipe pomaga pri stajlingih?

BOŠTJAN ROMIH: Moški smo v zadnjih desetletjih doživeli kar nekaj revolucij in ena od teh se je zgodila tudi v naši garderobi. Še žena včasih pravi, da nam zavida, ker smo dobili raznovrstne možnosti stajlinga, in to za vse priložnosti. Pri televizijskem projektu dobiš stilistko, zadnja leta sem odlično sodeloval z Metko Albreht, ki pa mi je kdaj tudi zasebno dala kakšno spodbudno brco v ta zadnjo, češ da naj dam nase kak drznejši kos in izkoristim dejstvo, da sem pri svojih enainštiridesetih relativno fit. Prav je imela in moj slog je čedalje drznejši in mladostnejši. Ugotovil sem, da v resnici “imam oko” in da si lahko zaupam, zato svoje obleke praviloma kupujem sam. Z mojo najstarejšo, Roso, imava poseben odnos: jaz svetujem njej in ona meni. Najbolj me razveseli, ko me z navdušenjem pogleda in reče: “Oči, to je bolano!”

Kam zavijete v mestu, na slasten grižljaj ali po nakupih?

BOŠTJAN ROMIH: Glede grižljajev sem zelo univerzalen: če je lakota velika, časa pa malo, lahko odlično tekne burek ali kebab, če imaš čas sesti in se jedi posvetiti, pa je ponudba v Sloveniji tudi odlična. Ne mislim, da mora biti čisto vsak obrok nekaj izjemnega, ampak kadar obiščem restavracijo, ki ima dobro ime in kjer želim dobro jesti, bom pozoren na veliko detajlov. Kljub temu pa sem v osnovi hvaležen gost in gostinski poklic globoko spoštujem. Pri oblekah pa je tako: ne maram tekati iz trgovine v trgovino in pomerjati kos za kosom. Idealno je, če najdeš trgovino, ki ima veliko kosov v tvojem slogu, in prodajalca, ki zna stranko spodbuditi in ji svetovati. Eno tako sem našel na začetku poletja in mislim, da so me bili na koncu zelo veseli – glede na število odnesenih vrečk … Sicer pa, najslabši in najdražji so tisti kosi, ki obvisijo nedotaknjeni v omarah.

Modni dodatek je tudi zapestna ura. Prisegate na klasične ali sodobne smart ure? Kaj vas prepriča za nakup: materiali, komunikacija, uporabnost?

BOŠTJAN ROMIH: Ja, zapestne ure niso kar tako! Včasih je veljalo, da je dobra ura edini moški kos nakita. Danes ima moški ogromno modnih dodatkov, s katerimi ustvari prepričljiv osebni slog. Pred leti sem se navduševal nad ekskluzivnejšimi zapestnimi urami, nekaj mehanskih lepotic sem tudi imel v svoji zbirki, potem pa so me pritegnile druge stvari. Danes mi je ura bolj kot ne modni dodatek, tukaj torej dizajn lahko prevlada nad osnovno funkcijo, kajti točno kvarčno uro dobiš na vsakem vogalu. Poznavalcem so seveda privlačnejši mehanski časomeri z velikimi zgodbami, ki so lahko tudi zanimiva naložba. Priznam, da mi kakšen Breguet ali IWC ali Jaeger-Le Coultre, Longines, Panerai ali Tag Heuer še vedno zmehča kolena … Pametne ure spremljam in, odkar so prišle na trg, zanje pogosto slišim, da še niso dosegle funkcionalnosti in uporabnosti, ki bi upravičevali njihovo ceno. Ravno zdaj iščem univerzalno športno uro z GPS-sprejemnikom, ki bi zanesljivo merila srčni utrip, nadmorsko višino, ustvarila sled, morda z globinomerom … Imate kakšen nasvet? (pomežik)

Recommended Posts