In Moda

Pri znamki Pepe Jeans so umetniku Ianu Berryju naročili, naj ustvari napredno instalacijo za njihovo novo trgovino na Regent Streetu v Londonu. Koncept se osredotoča na popotovanje znamke s Portobello Roada, kjer je leta 1973 pričela z delovanjem, do njene nove lokacije.

Ian Berry ustvarja za Pepe Jeans zadnja štiri leta. Njegova dela so razstavljena v štirih ključnih evropskih trgovinah znamke, ki zagotavlja umetniku tudi material, denim, za njegovo ustvarjanje in mu omogoča, da še lažje in dosledno razvija slog svojega dela. “Znamka se lahko pohvali s kvalitetno izdelavo prav vsakega detajla, takšno je tudi moje delo, saj sem pozoren na najmanjše podrobnosti. Obožujem njihov džins in način, na katerega ga lahko uporabljam.”

Umetnik se je že kakšnih deset let pred tem ukvarjal z džinsom. Na prvi pogled številni ne razumejo prav dobro, ali gre pri njegovem ustvarjanju za slikanje ali fotografiranje. Kakor koli, od blizu lahko opazovalec zazna v vsakem kosu, ki ga Ian izdela, globino in teksture na džinsu, s pranji in bledenjem pa mu uspeva ustvariti tekoči slikarski ten. Naročeno delo, ki se nahaja v trgovini Pepe Jeans na Regentovi ulici, je kot mreža mestnih utrinkov iz voajeristične perspektive CCTV-kamer, motivov, ki jih Ian pogosto upodablja v svojih delih. Glede na njegove številne izkušnje pa je bilo to ustvarjanje nova kreativna dogodivščina tudi zanj. Instalacija je bila oblikovana namreč tako, da spominja na televizijske zaslone v kontrolni sobi, s centraliziranim televizijskim sistemom, obkroženim s statičnimi 3D-slikami, izdelanimi iz džinsa. Ian pravi: “Resnično mi je v veliko čast, da so me povabili k pripravi projekta ob otvoritvi nove trgovine Pepe Jeans na Regentovi ulici. Veliko časa sem razmišljal, kaj pravzaprav ustvariti za ta projekt, vsekakor nekaj drugačnega, posebnega, in kar je bilo še pomembno, je bilo to, da se mora skladati z vrednotami znamke Pepe Jeans.” Ideja je izhajala iz tega, da Pepe Jeans vedno gleda na London in da je to znamka, ki jo London vedno navdihuje. Gledano z zornega kota zgodovine znamke, instalacija kot slika, vzeta iz CCTV-kamere, vključuje detajlen pogled na ulico Portobello, kjer so začetki znamke Pepe Jeans, nato pa zajema še pot skozi London do nove trgovine na Regentovi ulici.

“Običajno svoja dela pokažem na razstavah in v galerijah, dobro pa je, da jih vidi različno občinstvo. Menim, da je nekaj posebnega na denimu, nekaj, kar dobesedno govori ljudem. Je udoben, ljudem domač, povezovalen. Da je moje delo razstavljeno v tako čudoviti trgovini, kot je ta na Regentovi ulici, in da ga vidi drugačna, ciljna publika, je resnično vznemirljivo.”

 

Ian Berry je umetnik, ki za izdelavo svojih umetniških del uporablja izključno džins. Njegova dela so ga pripeljala med trideseterico vodilnih umetnikov na svetu, ki so mlajši od trideset let. Ustvarjal je že tudi portrete, tako Debbie Harry, Jennifer Saunders kot tudi Giorgia Armanija. Prav tako so bila njegova dela razstavljena v številnih deželah po svetu, da si jih je lahko ogledalo čim več ljudi, s številnimi solo šovi pa se je predstavil v Londonu, na Švedskem in drugje po Evropi ter Združenih državah Amerike, vključno z ´domom modernega džinsa´ v San Franciscu. Številni svetovni mediji so pozorni nanj in z velikim navdušenjem pišejo o njem.

Recommended Posts