In Moško

Ko sem se pred dnevi vozil proti Hrvaški, na Mali Lošinj, nisem niti pomislil, da se bom s potovanja nazaj domov vračal poln prelepih vtisov. Še danes se v moje misli prikradejo razgledi na odprto morje in začutim prečudovite okuse rdečih vin z vinarskih področij Bordeauxa. Na Malem Lošinju smo se po enološki predstavitvi MasterClass pogovarjali z gospodom DAMIENOM GRELATOM, predstavnikom francoskega vinarskega posestva Chateau PALMER iz bordeaujske regije. Posestvo je v daljni preteklosti kupil angleški generalmajor Palmer, še danes pa na njem proizvajajo vrhunska rdeča vina … in steklenica že krasi tudi mojo vinsko vitrino. Po razgovoru s prijaznim mladim Damienom načrtujem obisk Bordeauxa, kamor me že nekaj let vabijo številni ustvarjalci nepozabnih vinskih zgodb, a mi tjakaj zaradi natrpanega urnika še ni uspelo odpotovati. A ko pomislim na jedi japonskega kuharskega mojstra Nagayame, me vsakič prevzame prijetno vznemirjenje, tako da moram res čim prej na pot, na Chateau Palmer. Dotlej pa po kapljicah točim žlahtnino znamenitega majorja PALMERJA.

Kaj pomeni ime Chateau PALMER in kaj posestvo pomeni vam osebno?

DAMIEN: Nekdanji britanski major Charles Palmer je to posest prevzel v letu 1814 in ji dal ime, kot ga poznamo danes. Vinograd je bil sicer tamkaj že v 17. stoletju, imenovan Domaine de Gascq. Jaz sam pa občudujem njegovo zgodovinsko povezanost z Veliko Britanijo. Kot veste, gre med Francijo in Veliko Britanijo za nekakšno ljubezensko-sovražno povezanost že stoletja, a dejstvo je, da nas med seboj popolnoma in nenehno povezuje naša skupna dediščina.

Če bi morali znamko CHATEAU PALMER predstaviti osebi, ki zelo malo ve o vinih, kaj bi rekli?

DAMIEN: To je zahtevno vprašanje … Vino je zelo subjektivna stvar, kjer nič ni popolnoma črno ali popolnoma belo. Ko gre za ocenitev steklenice vina, gre za izjemno oseben pristop, tako je na vsakem vinskem področju, ki ima svoj DNA. Preprosto bi izpostavil, da se naše podjetje Chateau PALMER lahko pohvali z bogato enološko zgodovino in tradicionalnim pridelovanjem vin iz leta 1855 (kar je takrat naročil veliki Napoleon III.). Danes je kar velik izziv najti pravi kompromis med dediščino in sodobno tehniko ter znanjem, da se tudi potrošniki zavedo zgodovinske avtentičnosti naše vinarske hiše in dobijo edinstveno izkušnjo, katere srce kot vedno predstavlja naše znano vinogradniško področje.

Vaša vina smo imeli priložnost okušati na posebni večerji v butičnem hotelu Alhambra na otoku Mali Lošinj. Menimo, da imajo poseben okus, in to različna vrhunska vina, proizvedena v bordeaujski pokrajini. Kako bi opisali okus vaših vin nekomu, ki jih ni še nikoli pokusil?

DAMIEN: Imamo zgodovinsko “merlot kulturo”, ki smo jo podedovali od generalmajorja Charlesa Palmerja. Merlot se tu izrazi na naših najvišjih parcelah posestva, ki se terasasto dvigujejo nad reko Garono. Če veste, da je kabernet sovinjon običajno prednostno in klasično vzgajan v regiji Médoc, si lahko preprosto predstavljate, koliko naš merlot v kombinaciji s kabernet sovinjonom in petit verdotom vpliva na slog vin, ki dajejo briljantne žametno svilnate note, kar je podpis različnosti teh sort grozdja.

Na vaši predstavitvi smo okušali nekaj različnih letnikov, kateri izmed njih je zgodba zase v vaših očeh, katera zgodba je najnovejša?

DAMIEN: Osebno se mi zdi letnik 2016 najbolj neverjeten – eden izjemnih, odkar sem pri tem podjetju – tako glede ravnovesja, natančnosti in prefinjenosti. Ničesar več ni moč reči o njem in nihče ni mogel pričakovati tako odličnega rezultata po tako ekstremnih vremenskih razmerah od pomladi do pozne jeseni. Preizkusili smo še letnika 1995 in 2000, ki imata v nekem smislu tudi nekaj skupnega, in vsi trije spadajo v družino legendarnih letnikov, ki so jih kdaj proizvedli v regiji Bordeaux, kjer mati narava pomaga združiti vse elemente, ki privedejo do spektakularnega okusa obranega grozdja. Ob vsem povedanem … in ker gre pri vinih, kot veste, vedno za vprašanje čustev, bi dejal, da je letnik 2015 posebna zgodba zame, ker se je takrat rodila moja hči. In nič ni boljšega kot podariti steklenico, saj se navezuje na osebne in različne intenzivne epizode doživljanja resnične sreče.

Ko izbiramo jedi za večerjo, moramo razmišljati tudi o vrsti vina, ki sodi poleg. Katere jedi lahko združimo z okusi vaši vin?

DAMIEN: No, na voljo imate na milijarde možnosti, morda je najbolje, da nimate preveč vnaprej zasnovanih idej … Gastronomija se nenehno razvija in njen razvoj se nikakor ne bo kmalu zaustavil, saj imamo briljantno mlado generacijo talentiranih kuharjev, ki se veča, vse od Evrope do Južne Amerike, Azije … Demokratizacija fine gastronomije je fantastična novica! Ponudila nam bo milijarde novih kombinacij, ki jih bomo lahko preizkušali na osnovi različnih predispozicij in okolij mladih kuharjev in njihovih želja, da se osredotočimo na sveže, verodostojne in lokalne sestavine, ki so zakladi vsake posamezne kulture in njihove države. Kaj bi bolje sovpadlo z našimi vini kot zorjeni wagyu, goveji hamburger, ali kantonsko zapečena svinjska rebrca ali brezčasna prefinjenost goloba … Težko bi rekel, kaj je najboljše, priporočam vam, da takoj pričnete s pokušanjem.

Kaj lahko obiskovalec danes še vedno vidi Palmerjevega, ko obišče vaše vinske kleti? Ali morda začuti njegovega duhá?

DAMIEN: Vse in hkrati ničesar. V DNK posesti je praktično neopazen, če se le sprehajate tam mimo. A vrhunsko vino je rezultat doslednosti skozi leta. Palmer kot ime in kultura družine ostaja, a če sem povsem iskren, je bil tisti čas takrat epsko poglavje dolge, čudovite pustolovščine, ki je zdaj stara že štiri stoletja.

Lahko tudi posamezniki obiščejo vaše vinske kleti in vinograde in ob tem kupijo vino? Je bolje vaše steklenice naročiti pri vaših lokalnih distributerjih?

DAMIEN: To je mogoče po predhodnem dogovoru. Vsakomur predlagam, da si za cilj postavi Bordeaux kot eno od naslednjih destinacij, saj je celotna pokrajina očarljiva, prekrasna. Kar se tiče nakupa vin, pa je stvar drugačna. Pri nas ni neposredne prodaje, temveč gre preko zgodovinskega sistema francoskih vinskih prodajalcev in lokalnih distributerjev. Danes je distribucija vrhunskih vin zelo dobro vzpostavljena po vsem svetu; zelo strastni in predani akterji v tej industriji vam zagotovijo enake pogoje okušanja, kot če bi bili v Franciji. Svetujem vam, da obiščete svojega lokalnega “prodajalca vin”, s katerim imate dober odnos in goji prefinjeno in iskreno strast do kulture vrhunskih vin.

Izvedeli smo, da se tudi veliki japonski kuharski chef Seiji Nagayama nahaja na vašem posestvu, kjer pripravlja svoje jedi v kombinaciji z vašimi dragocenimi vini. Je za to mogoče dobiti rezervacijo?

DAMIEN: Aha ha ha! Zdi se, da to ni več najbolje varovana skrivnost naše bordeaujske regije! Ampak ob predhodnem dogovoru … najbolje je, da me pokličete na mojo mobilno številko …

Ne morem mimo izjemnega vina Chateau PALMER ALTER EGO …

DAMIEN: ALTER EGO je najbolj jazzovska edicija! To je čudovita predstavitev vina pred kompleksnejšim svetom Chateau Palmer. S tem vinom se tehnično osredotočamo na aromatično zrelost, ki jo v glavnem dobimo iz vinske trte, posajene na bolj slanih tleh z več peska, saj peščeni predeli običajno pridajo zgodnji prihod aromatične zrelosti. Poskušamo ohraniti sadje in ga postaviti v središče, tako se sadje hitreje izrazi in ponudi potrošnikom prijetno in priložnostno vinsko izkušnjo. Z drugimi besedami, dobili boste očarljivo vino, ki je veliko bolj dostopno v primerjavi s klasičnimi vini Chateau Palmer, z zelo plemenitim sadjem. Konec koncev gre za dober način, da se spoznate s slogom našega posestva in se pripravite na cenjene letnike naše hiše Chateau Palmer.

Recent Posts