In Modni klepet

Kako neki se informatik znajde v svetu modnega oblikovanja … je to sploh mogoče? Je morda prav zato njegov slog tako izčiščen in minimalistično sofisticiran, da se vsakokrat, ko si ogledujem njegova oblačila, zaljubim skorajda v vsak kos in si zaželim, da bi njegova kolekcija zamenja del moje garderobe? V celoti tako kvalitetno izdelano kolekcijo redko srečamo, in vesel sem, da ga na svojih modnih poteh lahko občudujem prav na #MBFWLJ. Seveda govorim o simpatičnem Srbu Ivanu Mandžukiću, ki ustvarja pod blagovno znamko IVANMAN. Čiste barve, čiste linije in brezčasna eleganca, to je tisto, kar danes pogostokrat pogrešam pri moških kolekcijah.

 

IVANMAN je hkrati tudi moški. Kako ga danes vidi Ivan Mandžukić? Kdo je moški moderne dobi?

IVANMAN: Sodobni trend nam kaže, da se vse skupaj meša med seboj, že na samih predstavitvenih modnih revijah je včasih težko prepoznati, ali gre le za moške ali le za ženske kose. Kar pa je konec koncev tudi pametno, saj na ta način moški postajajo odprti za moderne trende in kar je modernega nasploh.

Kakšen je poletni moški v očeh IVANMANA? Vaša kolekcija premore veliko morsko modre barve in hkrati tudi črne.

IVANMAN: Res je, že v naši pretekli kolekciji smo imeli izključno modro in črno barvo in tako bo še v tej poletni sezoni, saj smo prepričani, da pri moškem z modro in črno ne moreš zgrešiti. S tema dvema barvama se lahko vedno prijetno poigraš.

Zdi se, da se moška moda končno spreminja in da iz izrazito formalne smeri prehaja v morda bolj športno smer …

IVANMAN: Da, da, lahko bi rekli, da so devetdeseta spet pred našimi vrati … Zanimivo je, kako se vse skupaj preko ironije poustvarja in izgleda izjemno lepo. Klasika in športne kombinacije tudi mene navdihujejo.

Že leta sledim vaši modi in videti je, da ste pravi ekspert za hlače; veliko pozornosti namenjate detajlom tega oblačila.

IVANMAN: Hlače so izjemno zahteven kos oblačila v kolekciji; če so premajhne, prevelike ali kako drugačne, je celosten izgled kolekcije lahko katastrofalen. Torej so hlače same po sebi izjemno kompleksne. Potrebno bi jih bilo napraviti vsakemu moškemu po meri, saj imajo zelo različno oblikovane noge.

Kdaj je IVANMAN začutil, da je moda, pravzaprav moška moda, tisto, s čimer se želi ukvarjati v življenju? Kako ste prišli v stik z modo?

IVANMAN: Po stroki sem informatik in kot tak sem delal na fakulteti RWTH Aachen. Po nekaj letih sem začutil, da želim s svojimi rokami delati nekaj ustvarjalnejšega. Nekega dne sem sedel v ozadju nemške Državne opere in njihov predstavnik mi je ponudil, naj se lotim kostumografije. Tako sem povsem slučajno zašel v modno branžo – pred tem mi je bila moda nepoznana.

Iz Srbije ste se preselili v Berlin. Kaj je botrovalo tej odločitvi?

IVANMAN: Povabljen sem bil na fakulteto RWTH Aachen, kjer sem delal kot informatik. Zgodilo se je povsem slučajno, a vse najlepše stvari se zgodijo slučajno.

Kdaj človek pogreša domovino in se vrne domov iz tujine?

IVANMAN: Hmmm, moj dom je v Berlinu. Sicer se je vedno lepo vrniti tja, kjer si odraščal, a zame to ni nostalgija po domovini.

Že nekajkrat ste sodelovali na #MBFWLJ. Kako se počutite v Ljubljani in kje lahko kupimo vaša oblačila?

IVANMAN: #MBFWLJ je zelo profesionalno organiziran in v Ljubljani mi je prijetno. Tudi mednarodne medije pritegnejo; rekel bi, da to ni lahka naloga. Trenutno v Ljubljani ni butika, s katerim bi sodeloval, a se dogovarjam z nekaterimi.

Inspiracije za delo je moč najti marsikje, kaj pa je v zadnjem času navdihnilo vaše ustvarjanje?

IVANMAN: Moje inspiracije pridejo zelo spontano in predstavim jih prav takšne, kakršne so prišle do mene. Važno je, da jih čustveno dojamem. Zadnja kolekcija je tako nastala kot interakcija med umetnikom Josephom Beuysom in modrim delavskim oblačilom. Nekje vmes sta se srečala.

Sodobni moški uporablja tudi kreme, parfume, nosi torbo. Kakšen bo moški po mnenju IVANMANA čez deset let?

IVANMAN: Trendi vedno prihajajo in odhajajo. Čez deset let bi bil slog lahko enak današnjemu, kdo ve …

Recommended Posts