In Film, glasba, predstave

Crvena jabuka, ena najbolj priljubljenih pop-rock skupin na prostoru nekdanje skupne države, je za dosego tega statusa garala več kot 30 let. Njen doprinos k sodobni glasbi je neprecenljiv, uspehi pa neponovljivi.

Skupina je bila ustanovljena leta 1985 v Sarajevu. Od kje ime? Preprosto. Nekdo je na vajo prinesel jabolko. Sredi največjega vzpona gibanja “new primitives”, se je pet mladeničev odločilo igrati ljubezenske pesmi. Dražen Ričl (kitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klaviature) in Zlatko Arslanagić (kitara) so zelo hitro po ustanovitvi objavili svoj prvi album, ki je izšel leta 1986 pri založbi Jugoton. Prvo veliko gostovanje leta 1986 je zaznamovala tudi velika tragedija, ko sta v prometni nesreči umrla Aljoša Buha in Dražen Ričl. Leto pozneje je Dražen Žerić Žera prevzel vlogo vodilnega vokala, njegov melanholični, topli vokal pa je na poseben način obarval ljubezenske pesmi in bendu Crvena jabuka prislužil naziv enega najbolj romantičnih skupin nekdanje Jugoslavije. Uspešnice, kot so „Tamo gdje ljubav počinje“, „Tuga, ti i ja“, „Nekako s proljeća“, „Tvoga srca vrata“, „Bježi kišo s prozora“, „Volio bih da si tu“, „Zovu nas ulice“ bodo v akustični različici predstavljene na koncertu v Cankarjevem domu, 30. oktobra ob 19.30.

Crvena Jabuka je ena najbolj stanovitnih skupin. V več kot 30 letih delovanja so objavili kar  20 albumov, 16 singl plošč in 11 kompilacij. Skupina je prejemnica številnih glasbenih nagrad, kot je mdr. nagrada popularnosti v Črni Gori, BIH in Srbiji.

Vsako leto skupina odigra več kot 100 koncertov, vsi obiskovalci pa so priča izjemnemu vzdušju in neponovljivem koncertnem doživetju, to pa sta razloga, ki ljudi vedno znova vračata na koncerte.

Recommended Posts