In Šport

Moštvo Renault Sport Formula One si je z izvrstno uvrstitvijo v zadnji dirki sezone v Abu Dabiju zagotovilo četrto mesto na lestvici za svetovno prvenstvo konstruktorjev. Carlos Sainz je v 55 krogov dolgi dirki osvojil šesto mesto in tako pripomogel, da je Renault na koncu dosegel najboljšo skupno uvrstitev od njegovega polnega povratka v formulo 1 leta 2016. Ta uvrstitev dokazuje velik napredek, ki ga je moštvo Renault Sport Formula One doseglo v minulih treh sezonah; leta 2016 je bilo deveto, leta 2017 šesto in letos četrto s skupno 122 točkami, kar je več kot dvakrat toliko kot lani. Nico Hülkenberg je sezono zaključil z 69 točkami in sedmim mestom v razvrstitvi za svetovno prvenstvo dirkačev, kar je njegova najboljša sezonska uvrstitev doslej. Carlos Sainz je letos osvojil 53 točk in deseto mesto med dirkači.

“Po vsem trudu, ki smo ga ta konec tedna vložili v moštvu, je hudo, da sem bil iz današnje dirke izločen že tako zgodaj in da se je sezona končala na ta način. Prevračanje dirkalnika je vedno spektakularno, a na srečo trk ni bil zelo silovit. Šlo je za dirkaški zaplet; Grosjeana nisem videl, mislil sem, da je zapeljal s steze in si skrajšal ovinek, vendar sta se kolesi dotaknili in zasukalo me je na glavo. V celoti je bila sezona dobra z veliko pozitivnimi točkami v naši bilanci. Moštvo je danes osvojilo četrto mesto v skupni razvrstitvi konstruktorjev in jaz sem sedmi med dirkači; na papirju je bila to moja najboljša sezona v formuli 1. Zelo sem zadovoljen z napredkom, ki smo ga dosegli v letošnjem letu. Krasno je bilo sodelovati s Carlosom, ki je bil izvrsten tovariš v moštvu. To sezono sem močno užival in upam, da bo naslednja še boljša, tudi s prihodom Daniela. Obeta se nam zelo razburljivo obdobje.”

Carlos Sainz, št. 55, R.S. 18-03, 11. startno mesto, 6. mesto v dirki

“Današnji izkupiček je res krasen in to šesto mesto je delno poplačilo za Francijo in Mehiko. Zaslužimo si ga! Danes sem imel vse čas zelo dober ritem in dirko smo izvedli brezhibno. Dosegli smo skupno četrto mesto med konstruktorji, kar je za nas zelo pomemben dosežek. Ta zadnja dirka sezone jasno dokazuje ves napredek, ki smo ga dosegli tekom leta. Moštvo zapuščam zadovoljen s tem, kar smo dosegli, kar me kot dirkača še posebno motivira. To je bila moja zadnja dirka z moštvom Renault in vsakomur se zahvaljujem za minulo leto in pol. Ne zapuščam družine in se veselim, da bom mnoge sodelavce iz Renaulta videval tudi naslednje leto, ko bom pri McLarnu.”

Cyril Abiteboul, generalni direktor Renault Sport Racing:

“To je odličen način za dokončanje sezone. Četrto mesto v skupni razvrstitvi je bil naš cilj; to je dober rezultat, ki predstavlja fantastično prizadevanje vseh v moštvu, tako ob stezi kot izven nje, in obeh dirkačev. Današnja dirka je dober povzetek našega leta. V kvalifikacijah smo doživeli razočaranje in težke prve kroge, vendar je moštvo ohranilo trezne glave in sprejelo strateške odločitve, s katerimi se je dirka iztekla nam v prid. Izkoristili smo lahko zelo dober ritem in ohranjali vodstvo, ki smo ga imeli pred ostalimi, da bi do cilja prišli brez kakršnihkoli zapletov. Jasno, velika škoda je, da je Nico obtičal že na začetku, vendar je on dal ključen prispevek h končnemu izkupičku, ki smo si ga zagotovili danes. Zahvalil bi se rad tudi Carlosu za vse, kar je storil za moštvo, odkar se nam je pridružil. Pokazal je izreden sodelovalni duh in želimo mu kar največ sreče, ko bo naslednje leto vozil pri našem partnerju McLarnu.”

Recommended Posts