In Bari

Samo še vprašanje časa je bilo, kdaj se bom, kot strasten kofetar in ljubitelj raznoraznih kvalitetnih destilatov, lotil pisanja o različnih možnostih povezave teh dveh kategorij pijač, ki se, kot boste videli, bolje dopolnjujeta, kot bi si mislili. Na račun boste prišli vsi, ki obožujete raznovrstne arome pražene kave, kot tudi koktajl entuziasti.

 

Caffee Corretto – Espresso & Grappa

Prva kavna spremljava pravzaprav ni koktajl, ampak način postrežbe espressa z izbrano žgano pijačo. Gre za nekakšen »perfect serve« obojega, kjer igra ogromno vlogo kvaliteta kave in žganja. Seveda pod imenom Caffee corretto najdemo cel kup različnih načinov postrežbe, nekje govorijo o espressu, ki mu naknadno dodajo nekaj žganja (od nekaj kapljic do nekaj deset mililitrov), drugje postrežejo kozarček žganja ob sveže skuhani »kratki kavi« ali pa celo ponudijo steklenico gostu, da si sam dotoči želeno količino. Pri žganju se največkrat uporablja grappa, omenjena sta pa tudi brandy in janežev liker (npr. sambuca). Sam sem se odločil za »najbolj italijansko verzijo«, to je s kvalitetno Roner grappo. Roner je družinsko podjetje, ki destilira sadna žganja, grappe, gin in raznorazne likerje že več kot sedemdeset let. Destilarna stoji v Traminu, blizu Bolzana, ki slovi kot izjemna vinska pokrajina z ugodno mikroklimo. Tam zorijo aromatični traminci in muškati, kot tudi ene najboljših viljamovk v regiji. Visokokvalitetno in aromatično sadje je tako glavni razlog za pridelavo mnogih odličnih sadnih žganj in grapp. Grappa je žganje iz grozdnih tropin, ki nastanejo pri stiskanju grozdnega soka. Kvaliteta in sorta grozdja narekujeta samo kvaliteto končnega produkta in mu dajeta prepoznavne note. Lahko se tudi stara, in sicer v različnih tipih sodov, s tem pa pridobi na kompleksnosti okusa in po navadi izgubi nekoliko ostrine.

 

Drugi del postrežbe, enakovreden prvemu v tej izvrstni kombinaciji, je kava. Gre seveda za espresso. Prosim, ne izgovarjajte besede »espresso« z »x«, saj legenda pravi, da vsakič, ko to storite, Italijan pade z vespe. Malo za šalo, pa vendar, tudi sam jemljem svojo najljubšo obliko kave resno. Pravi espresso predstavlja 25–30 mililitrov napitka, ki praviloma priteče v 25 sekundah skozi sedem do devet gramov sveže, pravilno zmlete in optimalno stisnjene kave pod pritiskom devetih barov vodne pare. Znanost o skodelici kave pa se ob tem šele začne … A da nas ne bo preveč zaneslo, bi se osredotočili na doma skuhani espresso, pri katerem nam ni potrebno preveč paziti na različne parametre alkimije kuhanja kave. Sam sem za ta napitek, kot tudi za mnoge druge, uporabil kar Kimbo sistem kapsul za enkratno uporabo. Neverjetno dobra kava za splošno domačo uporabo kot tudi v mešanih napitkih! Kimbo, ki je prisoten v slovenskih lokalih in domovih ter pisarnah šele par let, velja za enega največjih proizvajalcev kave v Italiji in najmočnejšega v espresso segmentu – v lokalih. Blagovna znamka iz Neaplja z že dolgoletno tradicijo proizvodnje kave ima vse od lastnih plantaž do najsodobnejše pražarne in pakirnice. Ponujajo številne mešanice različno praženih kav za različne potrebe posameznikov. V naši regiji smo navajeni lažje praženih kav, t. i. »light roast«, z nekoliko bolj kislim priokusom in ne tako grenkim, kot ga imajo močneje pražene. Z mešanjem dveh sort kave, arabike in robuste, pražilci dobijo pravo ravnotežje različnih arom in okusov ter samo strukturo espressa z obstojno kremo. Kimbo kapsule mi še posebej ugajajo zaradi preprostosti uporabe, možnosti uporabe na različnih kavnih aparatih, najbolj pa zaradi odličnega in močnega okusa, ki so ga pri Kimbu skrbno izbrali. Poleg »espresso« kapsule obstaja tudi »100 % arabika« za vse ljubitelje nežnejših okusov.

 

Postopek pravilne postrežbe:

V ogreto skodelico za espresso damo 20–30 mililitrov skuhane espresso kave. Kimbo espresso kapsula je odlična za osnovni espresso, ki ga kasneje oplemenitimo. Poleg kave postrežemo po potrebi še sladkor, Roner grappo in kozarček vode. Prepričan sem, da boste med tremi različnimi načini Caffee corretto našli svoj način uživanja tako »popravljene« kave:

  1. Grappo zlijemo oziroma zmešamo s sveže skuhanim espressom in uživamo.
  2. Najprej naredimo majhen požirek kave, nato majhen požirek grappe čez kavno podlago. Postopek ponavljamo in si po potrebi privoščimo še en espresso.
  3. »Rexentìn« (v prevodu »sperite«) je tudi moj najljubši način Caffee corretto, pri katerem sprva spijemo espresso, nato pa z grappo »speremo« preostanek kreme, saj se slednja pri tem pomeša z grappo, in vse skupaj spijemo. Nekakšna grappa s kavnim priokusom torej.

 

 

Jäger’s Coffee – Jägermeister & Cold Brew

 

Letos sem imel to srečo, da sem se lahko udeležil enega največjih sejmov s področja industrije barov, koktajlov in vrhunskih destilatov, ki privablja pretežno barmane z vsega sveta. Bar Convent Berlin je zopet presegel vsa pričakovanja in napravil velik vtis na obiskovalce. Poizkusil sem kar nekaj novih destilatov in užival v nekaterih izjemnih koktajlih, a prav kombinacija Jägermeistra in Cold Brew kave se mi je nekako najbolj vtisnila v spomin. Mešanica kompleksnega in močno aromatičnega Jägermeistrovega zeliščnega likerja in Cold Brew kave je preprosto zmagovalna kombinacija okusov.

 

Sestavine:

50 ml Jägermeistra

50 ml Cold Brew kave

 

Dekoracija: lupina pomaranče in cimetov sladkor

 

Priprava:

Pričeli bomo s pripravo t. i. Cold Brew kave, ki traja kar en dan, saj gre za poseben postopek ekstrakcije kave v hladnih pogojih. Obstaja mnogo različnih receptur in razmerij, sam pa sem to »hladno skuhano« kavo pripravil tako, da sem v steklenico s širšim vratom stresel 90 gramov grobo zmlete, srednje pražene kave, ki sem jo nato zalil z devetimi decilitri hladne vode. Steklenico pokrijemo s pokrovčkom in pretresemo ter damo v hladilnik za 20–22 ur. Naslednji dan kavo precedimo čez kavni filter, da dobimo samo tekočino. Cold Brew je generalno »lažja« kava, rahlega okusa in arome. Tako pripravljen napitek vam bo v hladilniku zdržal tudi dva tedna.

Priprava koktajla je zelo preprosta. Sprva na rob degustacijskega kozarčka s pomočjo pomarančne lupine prilepimo cimetov sladkor (zmešamo cimet in rjavi sladkor in ju zmeljemo v prah) – s tem pripravimo kozarec. V kozarec za mešanje natočimo ledeno ohlajen Jägermeister in Cold Brew, dodamo nekaj ledenih kock in vse skupaj čisto na rahlo premešamo z barsko žlico (ne mešamo dolgo, saj nočemo veliko vode v koktajlu – le da se sestavini ohladita in povežeta). Koktajl nato precedimo v kozarček s cimetovim sladkornim robom. Na koncu ga parfumiramo z eteričnimi olji lupine pomaranče in z njo tudi okrasimo.

 

 

Gentleman’s Coffee – dvojni Espresso & Gentleman Jack

 

Zadnji koktajl je nekakšna izpeljanka slovitega ´espresso martinija´, o katerem sem pisal v lanski kolumni. Kombinacija kave in žganja v mešani pijači je preprosto tako dobra, da sem se odločil za vas pripraviti posebno mešanico dobre kave in Gentleman Jack viskija, za katero sem prepričan, da bo navdušila tako ljubitelje Jack Daniel’sa kot ljubitelje kavnih okusov. Lahkotnost in gladkost značaja viskija, ki sem ga uporabil, se odlično ujameta v tej mešanici, njegovo slajšo noto sem poudaril s kančkom javorjevega sirupa. Kot kavo pa sem uporabil Kimbo espresso kapsuli, s katerima sem dobil odlično kavno bazo za končni koktajl napitek.

 

Sestavine:

50 ml Gentleman Jack

25 ml kvalitetnega kavnega likerja

15–20 ml javorjevega sirupa

40 ml dvojni »Kimbo Espresso« Ristretto (2 x 20 ml espresso)

 

Dekoracija: tri kavna zrna

 

Priprava:

Sprva skuhamo dva kratka espressa ali »ristretta«. Nato v kozarcu za mešanje združimo skuhano kavo, Gentleman Jack viski, kavni liker in javorjev sirup (če ste bolj sladkosnedi, predlagam 20 ml). Kozarec za mešanje zvrhamo z ledenimi kockami in dobro pretresemo. Pri tem koktajlu je slednje pomembno, saj močno tresenje kave v mešanici pripomore k čvrsti peni na končni pijači. Koktajl na koncu precedimo v ohlajen koktajl kozarec in okrasimo s tremi zrni kave.

 

 

Upam, da boste našli svojega kavnega favorita med naštetimi kavnimi kombinacijami. Ob kvalitetnem žganju uživajte tudi kvalitetno kavo. Bodisi kot samostojni napitek ali v koktajlu. Življenje je resnično prekratko, da bi posegali po slabi kavi in slabem žganju.

A ne pozabite na zmernost pri zaužitih skodelicah kave, sploh če vam to svetuje vaš zdravnik, prav tako pa tudi pri mericah žganja. Odgovorno uživanje teh kofeinskih kreacij je vselej na prvem mestu. Salute!

Recommended Posts