In MODNI IZBOR

Čez vsa področja in vse dežele z globalno perspektivo. Takšna je kolekcija Louis Vuitton za jesensko-zimsko obdobje: z njo hkrati doživljate utrip številnih pokrajin po svetu, kar je tudi dediščina znamke Louis Vuitton. Preteklost, sedanjost in prihodnost. “Gre za oblačila, ki se lahko spremenijo, za tkanine, ki, ovijajoče vaše telo, potujejo po telesu in se preoblikujejo,” je o kolekciji dejal Kim Jones, umetniški vodja za moško kolekcijo znamke Vuitton. “Odkrivanje nečesa novega. Nenehno popotovanje.”

Kolekcija prinaša dvoje: lahkotnost samega gibanja zaradi športno navdahnjenih kosov oblačil in različna kulturna doživetja, vse hkrati. Glavni potiski predstavljajo potovanje, ki je zajeto v fotografijah, posnetih s helikopterjem, ki je preletel Kenijo. Tako neposredno ustvarjene slike so navdihnile kolekcijo z naravnimi, nevtralnimi zemeljskimi toni, sencami puščav in gora, granitom, peskom, oljkami in skrilavcem. V osnovi pa poudarjata DNA same znamke Louis Vuitton zlasti raziskovanje in odkrivanje. Kolekcija nas vabi na popotovanje od Divjega zahoda do Daljnega vzhoda: s preprostim gibanjem, mešanjem tem in različnih pristopov. Ameriški rodeo izžareva skozi kratke hlače, oblečene čez oprijete pajkice, ki spominjajo na visokozmogljiva športna oblačila. Jakne z ovčjo podlago in plašči z intarzijami se naslanjajo na bogato dediščino Rusije oz. Sibirije, klasični kašmir in vikunja se uporabljata pri krojenju tehnično dovršenih detajlov, prevzetih iz sveta plezanja, ki navdihuje grafične injekcije neonske rumene, ki se hitro približuje oranžni barvi. Tudi obutev povzema te hibridne elemente; stili se prepletajo – vse od kavbojskih škornjev do tehnično dovršenih pohodnih čevljev in prestižne uporabe kože pitona – ter učinkujejo športno, gre za obujeni stil iz leta 2015. Preteklost je destinacija, tisto, kar pogosto poiščemo. “Sodobni izgledi so bili najdeni v klasičnem okolju,” pravi Kim Jones. Potovanje skozi zgodovinske arhive znamke Louis Vuitton zaznamuje njihove nove izdelke, oblikovane za sodoben življenjski stil. Skozi novo predstavljeno linijo izdelkov so vseskozi opazni športni vplivi. Garderoba sodobnega moškega je prečiščena in poustvarjena, z novo definicijo luksuza: dragocenost, udobnost, praktičnost.

Da bi lahko z materialom, ki je uporabljen v kolekciji, izrazil popotovanja skozi različne pokrajine, se je Kim Jones zazrl naprej v prihodnost. Titan je vključen v kolekcijo kot nova plemenita kovina, uporabljena pri zaključkih oblačil in mrežah. Navdihuje bogat sijaj s spremenljivkami in sijočimi tkaninami, prekrivali iz organze, pitona in s kovinskimi obdelavami. Titanov monogram izrazi sijaj in senco kovine kot sveža iteracija tega ikoničnega podpisa znamke same. Izdelki iz usnja in dodatki so tako doprinesli svoj delež k dediščini znamke. Osnovni monogram se poustvarja v različnih barvah in zaključkih. Dopolnjen je monogram Glaze, ki se reflektira na obarvani sijoči oblogi kot nadgradnja osnovnim platnenim monogramom, ki se nanašajo na kolekcijo Vernis iz poznih devetdesetih let. V barvah macassar in eclipse se monogram Glaze predstavi tako na torbah, obutvi in oblačilih kolekcije ready to wear. Izdelki, podpisani z monogramom Fluo, izpostavijo energijsko močno poudarjene neonske barve. Prav tako pa bomo v kolekciji našli nove podpise z elementi imena znamke: bodisi Louis ali Vuitton v dveh novih usnjenih linijah Infinity Light ter Infinity Dark. Louis Vuitton Speedy je ponovno v preučevanju in novi uporabi z moškimi proporci kot torba, ki se jo nosi čez rame. V novi kolekciji najdemo še zanimive nahrbtnike in tako imenovane poštarske torbe. Detajli z opreme za pohodništvo so vpeti v modne dodatke s podrobnostmi iz titana in narejeni po študiji plezalskih vrvi, ki se uporabljajo za ročaje ali zapirala. S titanom obdelani kovčki in torbe navdihujejo abstraktno igrivost med pojmoma stroge togosti in mehkobe. Nikoli ne gre le za destinacijo samo, ampak za pravo popotovanje.

Kolekcija Louis Vuitton to jesen torej slavi vedno razvijajoči se pogled znamke: kako odpirati nove in nove vidike različnih pokrajin. Gre za pregled, za vedno nov, svež pogled. Veselimo se novih obzorij!

Recent Posts