In Šport

Arsenal je klub, ki se razlikuje od vseh ostalih. Zadnji dve desetletji je najbolj zaznamoval kdo drug kot veliki Arsene Wenger, obdobje pa je bilo polno vzponov, sledilo pa je tudi nekaj padcev. No, zakaj Arsenal ni povsem običajen klub? Po tem, ko je Arsenal leta 2004 celotno tekmovanje preživel brez poraza – to je do sedaj v angleškem prvenstvu uspelo le še Preston North Endu leta 1889!!! – je bil čas, da se klub iz rdečega dela londona preseli na nov, modernejši stadion. Kultni Highbury je zamenjal res veličasten Stadion Emirates. Toda zakaj bi se selitev razlikovala od katerekoli druge? Ravno zaradi Arsena Wengerja. Velik trener, ki do Arsenala goji še večjo ljubezen, se je odločil, da si bo na hrbet nakopal breme, ki ga bo težko nosil. Odločil se je, da bo skozi nogometne prestope pokril nov stadion, pa čeprav to morda pomeni, da se bo za kar nekaj let odrekel resnim lovorikam. Pa mu je uspelo. Čeprav rezultatsko zadnja leta ni bil kos svojim ligaškim kolegom, pa mu bodo navijači večno hvaležni. Pa ne le za vse naslove in lovorike, za nov stadion, Arsene je preprosto imel nekaj več. Imel je tradicijo, imel je ponos, gojil pa je nekaj, kar mu je pomagalo prebroditi vse te trnave prepreke – ljubezen do nogometnega kluba Arsenal.

Četudi pa Arsenal trenutno ni najbolj rezultatsko atraktiven, pa sta renome in duša tega kluba vseeno dovolj, da privabita mnoge bogate investitorje. Zadnji med njimi je nemški opremljevalec Adidas, ki bo od 1. julija prihodnje leto postal tudi uradni sponzor londonskega ponosa. Adidas bo z Arsenalom sklenil pogodbo, ki bo topničarje izstrelila pod sam vrh lestvice klubov z najvišjimi sponzorskimi pogodbami, več od Arsenala trenutno v EPL zasluži le Manchester United.

Posel naj bi v blagajno Arsenala letno prinesel kar 60 milijonov funtov oziroma 68 milijonov evrov, skupno torej kar 300 milijonov. S temi številkami bo Adidas kar podvojil dosedanji izkupiček, ki ga je v mošnjiček rdečih prispevalo podjetje Puma, s tem pa bo Arsenal kot rečeno drugi po količini prejetega denarja, saj od podjetja Adidas Manchester United dobi kar 75 milijonov funtov letno.

Ko smo že govorili o velikem Arsenu Wengerju, naj povemo še eno zanimivost. Arsenal je v preteklosti, pred več kot 25 leti, že sodeloval z Adidasom, pa vendar v vseh 22 letih, v katerih je bil trener Wenger, ni zopet prišlo do sodelovanja.

Recommended Posts