In Film, glasba, predstave

Program:
Johannes Brahms, Koncert za klavir in orkester št. 1 v d-molu, op. 15
Johannes Brahms, Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25 (orkestracija A. Schönberg)

Dresdenska filharmonija slovi kot sestav visoke natančnosti in predanosti. Z dirigentom Michaelom Sanderlingom se vrača s sporedom Brahmsove glasbe, tokrat manj izvajane Schönbergove orkestracije Klavirskega kvinteta št. 1, v Brahmsovem Prvem koncertu pa bo solistka mlada italijanska pianistka Beatrice Rana.

Dresdenska filharmonija je že od leta 1870 nepogrešljiv del kulturnega življenja saške prestolnice in eden glavnih nemških orkestrov. Vedno znova preseneti z značilno »dresdensko zvočnostjo«, s katero se izmika mednarodnim standardom. V dolgoletni zgodovini je orkester sodeloval z vrsto imenitnih glasbenikov, od Brahmsa in Čajkovskega do Straussa in Pendereckega. Od leta 2011 ga z izjemnimi uspehi vodi danes eden najbolj cenjenih dirigentov Michael Sanderling, s katerim so se glasbeniki neverjetno ujeli. Maestra odlikujejo najvišji glasbeni in tehnični standardi. S potrpežljivostjo in izjemno poglobljenostjo ter dinamičnim vodenjem mu uspe izvabiti iz orkestra impresivno lep in prosojen ton bogatega spektra zvočnih barv.

Mlada pianistka Beatrice Rana (1993) že nekaj let vzbuja pozornost in občudovanje mednarodne javnosti, angleški kritiški ceh pa ji je spomladi 2018 podelil nagrado za najobetavnejšo inštrumentalistko z obrazložitvijo: »Mladostna italijanska pianistka je osvojila srce in vzdramila domišljijo občinstva z iskrivo, inteligentno in navdihujočo umetniškostjo. Svojo izvrstno virtuoznost postavlja izrecno v službo izvajane glasbe.«
Navdušuje s srčnostjo, filigransko preciznostjo in poustvarjalno zrelostjo. Njeno zadnjo zgoščenko z Bachovimi Goldbergovimi variacijami je New York Times uvrstil med 25 najboljših posnetkov klasične glasbe leta 2017.

Petek, 12. aprila 2019, ob 20. uri

Zlati abonma in za izven
Dresdenska filharmonija
Dirigent: Michael Sanderling
Solistka: Beatrice Rana, klavir

Recommended Posts