ŠTEVILČNICA PRIPRAVLJENA ZA DIRKO

Švicarska znamka TUDOR PELAGOS FXD, posebej zasnovan za kolesarje ekipe Tudor Pro Cycling Team. Gre za kronograf s kolesarsko tematiko, izdelan z mislijo na nizko težo in funkcionalnost. Ta ura z ohišjem iz ogljikovega kompozita, opremljenim z visoko zmogljivim kalibrom proizvajalca, odraža drzni duh ekipe, ki tekmuje na najzahtevnejših kolesarskih dirkah po svetu, vključno z dirko Giro d’Italia od leta 2024 dalje. Profesionalno kolesarstvo ni za ljudi slabega srca. Telesa in misli kolesarjev so z vsakim pritiskom na pedala na skrajni meji, poleg tega pa je ta šport izjemno nevaren. Ura, zasnovana z mislijo na profesionalno kolesarstvo, mora vzdržati ekstremne zahteve tega športa, hkrati pa mora biti za kolesarja enostavna za upravljanje. Najhitrejša kolesa so narejena iz ogljikovih vlaken, zato je Tudor za ohišje novega kronografa, zasnovanega za drzne kolesarje, izbral ogljikov kompozit. Implementacija elementov iz titana prispeva k izjemni vzdržljivosti ure, saj bo zagotovo soočena z nepredvidljivimi razmerami, ki jih prinaša kolesarjenje.

  

Pri oblikovanju ure niso upoštevali le njene vzdržljivosti, temveč tudi njeno uporabnost za kolesarje med vožnjo. Tahimetrična skala kronografa je običajno umerjena za hitrosti, ki jih dosegajo avtomobili. Veliko Tudorjevih kronografov ima odčitalnico, značilno za avtomobilski šport. Posebnost modela “Cycling Edition” je, da je lestvica prilagojena hitrostim, ki jih dosegajo kolesarji. Lestvica kronografa je spiralno “ovita” okoli številčnice, kar omogoča takojšnje odčitavanje povprečnih hitrosti, značilnih za kolesarjenje. Funkcija tahimetra na uri Pelagos FXD Chrono “Cycling Edition” je bila zasnovana posebej za kolesarjenje. Mat črna številčnica z rdečimi poudarki postavlja čitljivost na prvo mesto in spominja na barve kolesarske ekipe Tudor Pro Cycling Team. 

Kvadratni urni kazalci in kazalci “snežinke”, ki jih je Tudor zasnoval že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja za boljšo čitljivost, so izdelani iz luminiscenčnega keramičnega kompozita, ki omogoča optimalno čitljivost v zahtevnih razmerah. Po obodu številčnice je natisnjena tahimetrična skala, prilagojena hitrostim, s katerimi vozijo kolesarji. Enodelni pasek iz tkanine je eden od zaščitnih znakov podjetja Tudor, ki je leta 2010 postalo ena od prvih urarskih znamk, ki je to možnost ponudilo pri svojih urah. Pasek je tkan v Franciji na žakarskih statvah iz 19. stoletja v podjetju Julien Faure v regiji St-Etienne. Njegova kakovost izdelave, robustnost in udobje na zapestju so edinstveni. Za modele Pelagos FXD sta podjetji Tudor in Julien Faure razvili zelo tehnično konstrukcijo traku, sestavljeno iz 22-milimetrskega trdnega črnega tehničnega materiala, tkanega iz žakardne tkanine, in tradicionalne zaponke, ki je kot nalašč za dolgo preživljanje časa na kolesu. Kaliber Manufacture MT5813, ki poganja uro Pelagos FXD Chrono, prikazuje ure, minute, sekunde, funkcije kronografa in datuma. Ima matiran zaključek, značilen za kalibre Tudor Manufacture, in je opremljen s podpisanim volframovim monoblok rotorjem. Manufakturni kaliber MT5813, ki se ponaša s 70-urno rezervo moči in silicijevo vzmetjo ravnotežja ter je “odporen na vikend”, ima certifikat švicarskega uradnega inštituta za preskušanje kronometrov (COSC). Njegova zmogljivost presega standarde tega inštituta pri -2 in +4 sekundah odstopanja na dan, kar se preskuša na vsakem popolnoma sestavljenem kronografu. Visoko zmogljiv mehanizem je bil izdelan v najčistejši urarski tradiciji, z mehanizmom stebričnega kolesa in navpično sklopko. V skladu s Tudor filozofijo kakovosti je izredno robusten in zanesljiv, kar zagotavlja vrsta ekstremnih testov, ki se uporabljajo za vse izdelke znamke Tudor. Ta mehanizem, ki izhaja iz manufakturnega kalibra Breitling 01 chronograph, z zelo natančnim regulacijskim organom, ki ga je razvil Tudor, in ekskluzivnimi zaključki, je rezultat trajnega sodelovanja med obema znamkama. Vse ure Tudor so sestavljene in v celoti preizkušene v skladu z vrhunskimi standardi Tudor v novi manufakturi Tudor, ki se nahaja v Le Loclu v Švici. Ta novi najsodobnejši obrat, ki združuje znanje urarjev z najboljšim upravljanjem proizvodnje in avtomatiziranimi testnimi sistemi, je bil po treh letih gradnje dokončan leta 2021. Manufaktura, odeta v rdečo barvo Tudor, se razprostira na štirih nadstropjih, ki skupaj obsegajo več kot 5.500 kvadratnih metrov, in je fizično in vizualno povezana s sosednjo manufakturo Kenissi, proizvodnim obratom Tudor za gibanje, ki je bil ustanovljen leta 2016. S podjetjem Kenissi in mrežo podružnic, ki so v lasti znamke Tudor, je blagovna znamka lahko združila razvoj in proizvodnjo visokozmogljivih mehanskih kalibrov. Posledično Tudor zdaj v celoti obvladuje proizvodnjo strateških sestavnih delov in lahko zagotavlja njihovo kakovost.