In Kulinarika

Ste že kdaj našli znamenito ‘srečno irsko deteljico’?

Ker sem že v gimnazijskih letih prepotoval del Irske, sem se zelo razveselil prijaznega povabila, naj se udeležim izobraževalne delavnice in klepeta z izjemno osebnostjo iz te dežele. Globalni predstavnik znamke Tullamore D.E.W., John Quinn, je vsekakor upravičil svoj sloves na svetovnem spletu; o njem gre glas, da je poln humorja in idej ter dober poznavalec irskih viskijev. Ne nazadnje je že nekajkrat našel tudi znamenito trilistno irsko deteljico, ki prinaša srečo in jo po legendi skrbno varujejo škratje. A pogovor z Johnom Quinnom se ni sukal samo okrog Irske kot ‘zelenega otoka’, temveč tudi okrog tamkajšnjega viskija, natančneje znamke Tullamore D.E.W. Svetovni popotnik nas je popeljal vse od zgodbe o Danielu Edmundu Williamsu in njegovem vstopu v podjetje do dogajanja v današnjem času. Glavna beseda je tekla seveda o trojni destilaciji. Prepričan sem, da boste kompleksnost okusa te pijače znali začutiti tudi sami. Seveda v številnih koktajl različicah, s katerimi boste osvojili še tako zahtevnega pokuševalca ali pokuševalko.

DAVID: Kako danes postati predstavnik blagovne znamke, tako imenovani ambasador, kot ste vi?

JOHN QUINN: Da lahko postanete ambasador znamke v današnjem času, morate biti stari in grdi, mladi in lepi, kot ste vi, pa nimate nikakršne možnosti. No, malo se morava pošaliti, kajne? Če pri tem pogledam sebe, naj najprej povem, da sem v tej industriji prisoten vse od daljnega leta 1974. Pred tem sem seveda delal tudi za številne druge znamke, zato imam ogromno znanja in sem konec koncev eden najdlje živečih, še vedno aktivnih ambasadorjev irskih viskijev. Preostali so se upokojili ali umrli ali pa delujejo na drugih interesnih področjih. Še danes se spomnim dne, ko mi je eden od mojih šefov dejal, da podjetje išče globalnega ambasadorja znamke. Pa sem se nasmehnil, rekoč: “Lepo, lepo.” Nato sem izvedel, da sem povsem primeren kandidat. O ponudbi bi seveda rad premislil, a mi je šef odvrnil, da imam za razmislek na voljo tri sekunde. Verjemite, da nisem več okleval. Ker sem takrat skrbel za nekatera druga področja v podjetju, me je skrbelo, kdo me bo nasledil, a so me na hitro pomirili, češ da se moram posvetiti samo vlogi globalnega ambasadorja, tj. predstavljanju znamke po svetu, preostalo bodo že rešili sodelavci. Ko me je nekoč nekdo vprašal, kaj počnem, sem mu odvrnil, da veliko govorim in veliko pijem. Seveda sem se pošalil. Večino časa nekako zabavam ljudi, vendar tako, da jih s tem izobražujem: barsko osebje, lokalne prodajne ekipe, vse, ki si želijo več vedeti o našem podjetju …

DAVID: Z delom na različnih področjih v vašem podjetju ste pridobili veliko znanja, med drugim tudi o tradicionalni pridelavi, trojni destilaciji viskija. Kakšna je bila vaša pot, ki je pripeljala do vsega tega?

JOHN QUINN: Zelo mlad sem še bil, ko sem vstopil v podjetje; imel sem jih le sedemnajst. Zgodba sploh ni tako seksi, kot se morda komu zdi, a moj nogometni trener me je vprašal, ali si želim nadaljevati študij na univerzi ali početi kaj drugega. Ob tem mi je povedal, da njegov brat išče mlade fante za delo v proizvodnji irskih viskijev v tamkajšnji destilarni. Odločil sem se in se znašel v proizvodnem procesu, se nato preselil v oddelek prodaje, trženja, postal voditelj blagovne znamke, začel hoditi po tujih trgih, saj je moj predhodnik v meni videl osebo, ki zna dobro predstaviti znamko. Ko sem jih imel petindvajset, sem že potoval v Avstralijo, Afriko in Azijo.

DAVID: Kar je več, kot doseže marsikateri nogometaš v tistih letih.

JOHN QUINN: Prav imate. Si lahko predstavljate, kakšen posel imaš, da pri petindvajsetih toliko potuješ, in to v časih, ko je bil takšen posel še redkost?! Hkrati seveda prevzemaš veliko odgovornosti; nekaj časa sem bil odgovoren za področje Latinske Amerike, nato za skandinavske dežele, dandanes pa je moja vloga globalna: skrbim za vse dežele po svetu in jim predstavljam našo lastno državo, našo produkcijo. Ker sem skozi leta vse skupaj dobro spoznal, tako s prodajnega kot preostalih stališč, sem se nekako zdel dobra izbira za ambasadorja. Podjetje verjame, da dobro poosebljam znamko, ne le, ker bi se trudil za to, ampak, ker sem že kot človek takšen. To sem pač jaz. Resda se je v teh letih marsikaj spremenilo, a jaz sem še vedno tu…

Intervju z gospodom John-om Quinn si lahko preberete v reviji David.