In Novice

Slovesna podelitev nagrad “Red Dot Award 2019” je potekala v Marina Bayu v Singapurju. Konceptno vozilo Centoventi (v italijanščini pomeni sto dvajset) je osvojilo nagrado v kategoriji oblikovanja konceptnih vozil, eni od treh kategorij tekmovanja “Red Dot Design Award”. Nagrade podeljuje mednarodna žirija 21-ih najboljših svetovnih strokovnjakov za oblikovanje in akademikov.

Olivier François, predsednik znamke Fiat, je ob prevzemu nagrade izjavil: „Zelo sem ponosen, da smo osvojili nagrado Red Dot. To prestižno odličje odraža izjemno inovativnost in pomen Fiatovega konceptnega vozila Centoventi, ki sega izven področja avtomobilizma ter predstavlja še eno rojstnodnevno darilo ob 120-letnici znamke Fiat.” François dodaja: “Konceptno vozilo Centoventi izraža Fiatovo vizijo masovne električne mobilnosti, ki ni omejena le na mestno okolje, ter uteleša Fiatovo načelo “manj je več”. Fiatov koncept Centoventi v resnici spreminja “manj” v “več”: manj glomazen, manj potraten, manj obtežen, a hkrati bolj prilagodljiv in bolj prijazen okolju, z eno besedo, bolj Fiat”.

Fiatovo konceptno vozilo Centoventi se s svojim “nekonvencionalnim” pristopom približa temi električne mobilnosti z inovativnim poslovnim modelom: Centoventi je enostavno zasnovan, vendar popolnoma prilagodljiv, kadarkoli in do zadnje podrobnosti. Zamenljivi deli notranjosti so izdelani po sistemu “priključi in igraj” – od armaturne plošče do odlagalnih površin, sedežev in dodatkov – vse lahko izbere in spreminja uporabnik sam. Enotno zunanjost, vključno z odbijači, je mogoče spreminjati, na voljo je tudi več vrst streh; tako je avtomobil lahko »oblečen« v skladu z letnimi časi in usklajen z življenjskim slogom uporabnika.

Zaradi inovativno zasnovanega sklopa modularnih baterij bo mogoče prilagoditi doseg od 100 do 500 kilometrov, odvisno od potreb uporabnika. Zato je konceptno vozilo Centoventi primerno tako za mestne vožnje kot za izlet na morje ali v gore.