In Moto

Ko je Napolen leta 1812 zajahal na konju proti Moskvi in z vojaki zavzemal trdni položaj osvojitve ozemllja se je najbrž tako zelo zaljubil v to ozemlje Moskve kot sem se sam. Pogled na bližnji Kremelj iz razkošne restavracije Dr Živagho se je spreminjal iz dnevne v večerno svetlobo medtem ko smo preizkušali tradicionalne ruske jedi in ob tem jasno poizkusili tudi njihov tradicionalni nektar vodko. A kaj smo delali v Moskvi? Znamka BMW Group je v okviru njihovih številnih udejstvovanj na kulturno umetniškem področju pripravila izjemen dogodek skupaj v sodelovanju s tamkajšnjim muzejem sodobnih umetnosti Garage in tako izmed številnih prijavljenih umetnikov s strokovno komisijo izbrala mladega Sergeya Kasicha, ki bo imel možnost soustvarjanja v internem oddelku družbe BMW Group predvsem pa skupaj s sodelavci v prihodnjem letu z namenjano izbrano štipendijo lahko realiziral idejo, ki jo je žirija izbrala v realnost. Tudi slovenci smo bili pred časom pred Mestnim Muzejem v Ljubljani deleženi enega od kulturnih projektov znamke BMW Group tako imenovanega Art Car vozila, ki je izdelan po konceptu sodelovanja z umetniki vse od Andya Warhola do sodobnega Jeff Koonsa. Družba BMW kot ena redkih avtomobilskih znamk izkazuje predanost kulturnemu razvoju na številnih področjih in prav zato sem bil toliko bolj vesel pogovora s sodobnim umetnikom profesorjem dr.Thomasom Girstom, ki pri družbi BMW Group skrbi za področje kulture in umetniških projektov. Simpatični avtor knjige 100 skrivnosti umetniškega sveta me je spravil v smeh in s pogovorom dokazal kako zelo je kultura pomembna za razvoj znamke in okolja v katerem družba BMW Froup deluje, seveda tako na lokalnem kot mednarodnem področju.

Kako se je dobro prodajani avtor, ki je napisal kar nekaj knjig znašal v pisarni bavarske družbe BMW Group?

THOMAS GIRST: Drznem si nasprotovati Kierkegaardovemu diktatu “bodisi” ali pa trdno verjamem v življenjena podlagi osnove “kakor tudi”. Čeprav se pisanje umetniško zgodovinskih knjig in delo za družbo BMW Group med seboj ne izključujeta. Ravno nasprotno, koristita drug drugemu.

Prav prav, pojdiva k začetkom. Kdaj ste prvič začutili, da razumete umetnost ali ste si kupili ali dobili v dar kakšno umetniško delo?

THOMAS GIRST: Ko sem šel skozi knjige Salvadorja Dalija pri polici moje botre pri trinasjtih letih. Nič ni več ustavilo moje radovednosti od takrat. Dovoljujem moji strasti, da me vodi skozi življenje.

Te dni smo lahko občudovali enega od zadnjih projektov, ki ga izvajate v okviru vašega dela čudovitega sodelovanja z muzejem Garage v Moskvi. Kako se je pričelo to sodelovanje?

THOMAS GIRST: Želeli smo si ustvariti nekaj smiselnga. Družba BMW Group je že več kot 50 let aktivna na področju umetnosti z več sto udejstvovanji po vsem svetu. Zgodilo se je, ko smo imeli več aktivacij v Rusiji. In Muzej Garage je popoln tvorstni partner.

Zelo zanimiva podrobnost, ki sem jo opazil med zadnjim projektom v Moskvi je, da nihče izmed vaše ožje ekipe niti vi niste člani ocenjevalne komisije pri projektih kjer družba BMW Group sodeluje, kar daje močno veljavo popolne imunitete žirije, da se odloči po lastnem izboru.

THOMAS GIRST: Umetnost in kreativnost morata biti popolnoma neodvisni od drugih področij. To velja za sam proces, kot za produkt, ki ga na konco pridobimo. Kar je tudi razlog in naša zaveza, da nismo del žirij, ki so vpletene v naša partnerstva na področju umetnosti.

Povezovanje umetnosti in tehnologije vodi tudi k čudovitemu procesu ustvarjanja in inovacij. Umetnike umestite v vašo ekipo znotraj dizajn oddelka na sedežu družbe BMW Group v Muenchenu?

THOMAS GIRST: Seveda. Menimo, da smo dobri gostitelji. Umetniki, ki sodelujejo z nami so del naše družine in obravnavamo jih kot takšne, jim poizkušamo pomagati v največji možni meri. Naži inženirji in oblikovalci so zainteresirani za pravi dialog ki gre v vse smeri.

Družba BMW Group je poznana tudi po svojem muzeju BMW Welt. Kakšne projekte vse lahko vidimo v njem in je odprt tudi za širšo javnost?

THOMAS GIRST: BMW Welt je odprt za vsakogar. V zadnjih nekaj letih je postal za turistične obiskovalce že kar številka ena obiskov po Bavarski. Želimo si, da obiskovalci pridejo in ga obiščejo znova in znova. Zato tudi pripravimo različne prireditve tam, od brezplačnih jazz koncertov do odprtih tekmovanj poezije. In to vse se odvija na vrhu izpostavitve najlepših avtomobilov na planetu!

Benjamin Genocchio je rekel, da je danes več umetnikov v New Yorku kot jih je bilo skozi vso renesanso v vsej Italiji, tako da se sploh ne smemo pritoževati da je premalo umetnosti v današnjem svetu?

THOMAS GIRST: Verjamem, da je temu res tako. Vendar ne pozabite, da le eden od stotih umetnikov lahko zares preživi od svoje umetnosti. Svojim študentom venomer povem, da učim zato, da imam pravo službo s katero lahko plačam račune. Kar pa te nikakor ne sme zadrževati pri uresničevanju in ustvarjanju umetniških mojstrovin!

Kako bi izgledal svet brez umetnosti?

THOMAS GIRST: Življenje brez umetnosti je človeštvo brez namena. Ne bi videli razlogov za obstoj. Človeštvo, tudi v najtežjih možnih okoliščinah je ustvarilo in našlo uteho v umetnosti.

V vaši knjigi 100 Secrets of the Art World Sarah Thornton razmišlja o tem, da valuta v umetniškem svetu niso dolarji, ne funti ne švicarski franki ali kitajski jeni. Temveč pogosto izvana in zanemarjena vrednota kredibilnost. Kako vi vidite to besedo v sodobnem svetu?

THOMAS GIRST: Sarah ima popolnoma prav. Na žalost so ogromne količine denarja v umetniškem svetu le tega čeprav celo zelo kredibilnega naredile manj verodostojnega.

Vidimo tudi številne druge projekte kjer družba BMW Group podpira še posebno mlade umetnike. Povejte nam kaj več o tem.

THOMAS GIRST: Želimo vrniti nekaj družbi v kateri tudi uspešno poslujemo. S tem izkazujemo tudi naš odnos. Gre za korporativno umeščenost. S proračunom prihaja tudi odgovornost. In želimo si prispevati k temu, da bi svet postal lepše mesto skozi svojo lepoto in odgovornostjo. Kakšen je boljši način kot razvoj umetnosti in umetnikov, še posebno tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Ponudimo to kar lahko, naše znanje in naša omrežja.

Družba BMW Group je pripravila tudi posebno knjigo, zbirko privatnih kolekcij muzejev in galerij iz vsega sveta. Kako se lahko nekdo umesti v to knjigo privatnih zbirk z naslovom BMW Art Guide Independent Collectors?

THOMAS: Če lahko proizvajalec pnevmatik ocenjuje restavracije, zakaj ne bi družba BMW Group pripravila idejo vodnika za zasebne zbiratelje, brez ocenjevanj! Uredniška komisija znanih strokovnjakov na tem področju obravnava vsako zahtevo, medtem ko skrbno drži svoje prste nad novimi dogodki in zbiratelji po vsem svetu.