In Bari

Latvijec Ansis Ancovs me je pričakal s širokim nasmeškom v priljubljenem mariborskem lokalu Niagara bar, med z ljudmi napolnjenim mestom ob njihovem tradicionalnem festivalu Lent. Če bi na hitro ocenil najino srečanje po nekaj sekundah, bi pomislil, da imam srečanje ali intervju z enim od športnih superzvezdnikov tipa Kopitar, Dončič ali Dragić, saj je visokorasli Latvijec tudi sam nekaj let treniral hokej in je še danes izrazite športne postave. Kot pravi superzvezdnik predstavlja in je ambasador škotskega viskija Monkey Shoulder, ki ga znotraj skupine William Grant&Sons že leta zastopajo tudi v naši regiji. Monkey Tour zanimivo lokalno tekmovanje barmanov je bila pobuda za najino srečanje in veselilo me je spoznati nekaj novih detajlov te zanimive škotske znamke, medtem ko je Ansis spregovoril o svojih izkušnjah ambasadorja znamke, ki se zdi venomer tako enostavna, a je daleč od enostavnosti. Nenehna potovanja, veliko sestankov, srečanj, planiranj, pogajanj tudi poznih zabav. Nadvse me je fasciniral s popolnoma izdelano strategijo lastnega bara, čeprav le v mislih, in upam, da ga bom kdaj lahko osebno obiskal. Dotlej pa bom preizkusil nekaj zanimivih različic koktejla tako tistih, ki so jih predstavili barmani na tekmovanju, kot tudi take, ki si jih lahko s škotskim viskijem Monkey Shoulder pripravim sam doma.

Opica s Škotskega? Povejte nam kaj več o izvoru imena Monkey Shoulder?

AA: Monkey Shoulder je zmešan škotski viski, ki so ga izdelali v skupini William Grant&Sons, viski proizvajalci. Gre za mešanico treh enojno sladnih viskijev, ki so jih skrbno izbrali in poročili med seboj, seveda pod budnim očesom našega mojstra mešanja Briana Kinsmana. Ime samo izhaja iz enega dela naše obrti na Škotskem v naši industriji viskija in se reflektira na tiste, ki so najbolj zaslužni za mešanje in ustvarjanje tovrstnega viskija. Tovrstna oseba se nenehno vrti okoli vlažnega ječmena, medtem ko je na tleh polno slada. Ko so to delali iz dneva v dan, so imeli delavci velikokrat tudi vneto ramo, kar je malo spominjalo na ramo šimpanza. In od tod izraz opičja rama. Ko so v hiši William Grant & Sons razmišljali o strategiji znamke same, so izpostavili ime Monkey Shoulder kot poklon tej neverjetni obrti in njenim ustvarjalcem.

Pred dnevi sem se sprehodil in opazoval izjemno barmansko tekmovanje v Sloveniji, ki je potekalo po več krajih imenovano MONKEY TOUR. Kakšna se je vam zdela ideja in tudi finalni večer? Je bil zmagovalec tudi po vašem izboru, okusu, ali ste pričakovali drugačen razplet?

AA: Ideja o barmanskem tekmovanju Monkey Tour se mi zdi naravnost briljantna. Združuje barmane vse države in jih pripravi do igranja z našim viskijem. In prav temu je namenjen ta viski, odkrivanju, igranju z njim. Vključi jih v ustvarjanje novih koktejlev, izobražuje jih o sami industriji na splošno in gradi družino barmanstva in krepi industrijo samo. Vsi trije finalisti so opravili odlično delo in rekel bi, da so pred finalnim večerom opravili zelo dobro tudi svojo domačo nalogo. Užival sem v okusih vseh treh finalistov kakor tudi skozi odličen večer in dogodek, ter spremljajoče interne dogodke.

Povejte nam kaj več o Ansisu Ancovsu. Kakšne sanje ste imeli, ko ste bili še otrok, rojen znotraj Sovjetske zveze?

AA: Rodil sem se oktobra leta 1976. Da zapisali ste pravilno takratna Sovjetska zveza, vendar v mojih očeh tudi danes priznavam le mojo ljubljeno Latvijo. Rojen sem bil v Rigi. Od sedmega leta igram hokej na ledu in vedno sem sanjal, da bom to počel na profesionalen način. Kakorkoli že, moji starši so to zadevo videli povsem drugače, zato sem pri svojih trinajstih letih moral prekiniti s to aktivno vlogo. Moje sanje so se takrat malo izgubile in nisem imel nekih dolgoročnih planov, vse dokler se nisem zaljubil v industrijo barmanstva v letih 1994 in 1995, ko mi je bilo osemnajst let. Popolnoma sem se zaljubil v to profesijo in v industrijo kot celoto.

Ste kdaj zgradili tudi svoj bar še kot otrok?

AA: Ne nikoli nisem gradil bara kot otrok. Izdelali smo nekaj drevesnih hiš in jam skupaj z mojimi prijatelji, pri čemer je bilo veliko otroških vragolij.

Kateri so bili vaši prvi koraki v gostinsko industrijo in kaj ste pravzaprav počeli pred tem?

AA: Rekel bi, da so bili moji prvi koraki v industrijo gostinstva med šolskimi počitnicami poleti leta 1994/1995, ko sem imel priložnost in sem lahko pomival posodo v najbolj priljubljenem baru v tistem času v Rigi Osiriss. Po tistem poletju in moji zaključeni šoli sem imel možnost pridobiti nekaj zaposlitev za določen čas prav v tem baru. Vse do leta 1997 sem bil natakar, nato sem uradno stopil na mesto ustvarjalca za oziroma pred barom.

Ko ljudje pomislijo na viski, običajno pomislijo na bolj konkretne močne pijače in okuse. A Monkey Shoulder odpira vrata tudi nežnejšim okusom in koktejlskim kombinacijam. Je tako tudi zato, ker znamka sama komunicira slogan 100 % ustvarjen za mešanje?

AA: Prav imate, slogan je 100 % ustvarjen za mešanje. S tem sloganom smo želeli spodbujati barmane in seveda tudi uporabnike, da se igrajo z našo znamko Monkey Shoulder in jo uporabljajo na številne različne načine mešanja. Ker naš viski nima zadimljenega okusa in je zelo mehak, gladek, bogat, sladek in delikaten. Torej ga lahko pijete čistega ali z ledom ali pa ga uporabite v skoraj vseh klasičnih viski koktejlskih kombinacijah, kot so Old Fashioned, Rob Roy, Rusty Nail, Whiskey Sour in podobni koktejli. Odlično se zlije tudi z jabolčnim sokom z medom ali pomarančo v Show me the Monkey ali pa v kombinaciji z ingverjem ali pomaračno kot Ginger Monkey. Presenetljivo boste lahko uporabili naš viski Monkey Shoulder tudi v bolj eksotičnih koktejlih, kot je Pina Colada, ko boste rum preprosto zamenjali z našim viskijem in dodali malo Falernuma.

Ali so morda kakšne posebne pijače ali toniki, sestavine, ki morda bolj sovpadajo z okusi viskija Monkey Shoulder ali jih lahko okusim še bolje v kombinaciji, morda po vašem osebnem izboru?

AA: Venomer priporočamo okušanje našega viskija v številnih različnih variacijah. Najpogosteje z ingver ale ali jabolčnim sokom. Vsekakor, kot sem dejal, tudi čistega ali le z nekaj kockami ledu.

Kako bi vi postregli vrhunski koktejli Monkey Shoulder in kako bi bil videti?

AA: Zelo je odvisno od tega, komu in kako bi ga postregel. Čisti Monkey bi postregel v kozarcu Glencairn (ki je naš uradni viski kozarec) ali le na hitro v kozarcu za kratko pijačo. Če bi postregel Monkey Shoulder na ledu bi bilo videti vrhunsko v vintage rokovskem kozarcu. A bolj kot to, v kakšnem kozarcu je postrežena pijača, je pomembno veselje in zabava, medtem ko je postrežena in v pravem času seveda.

Biti ambasador znamke zveni skorajda zvezdniško, še posebej če si predstavljaš številne zabave, ekskluzivne klube, kjer se znamka predstavi. A kaj to delo res pomeni, kako je zares videti vaš delovni dan?

AA: Sem ambasador znamke za baltske države, torej v osnovi pokrivam Estonijo, Latvijo in Litvo. Včasih skupaj z globalno ekipo organiziramo dogodke na različnih trgih in imamo številne delavnice v zelo različnih državah. Superzvezdnik, hehehehe? Sliši se dobro tudi meni 😉 A v resnici to delo vključuje veliko več kot le potovanja, zabave in delo pozno v noč. Včasih so to tudi zgodnja jutra po zelo zelo pozni noči. Prav moj obisk vaše Slovenije je tak primer, ko sem zaključil večerni dogodek ob 2.00 zjutraj, sem odšel v posteljo ob 3.30 ter letel nazaj v Rigo ob 7.00 uri zjutraj. Kar ni ravno najbolj zabavni del dneva, kajne hehehe. Kakorkoli to delo zahteva tudi veliko pravega dela in pozornosti do dela barmanov, kreatorjev dogodka, posebnih ponudb v barih, dogovorov z managerji o tem in onem. Vsekakor je tudi zabavni del tega posla, a hkrati tudi velik del posla predstavljajo strateška načrtovanja in resni sestanki ter srečanja.

Zdi se, kot da ste nenehno na poti v neke vrsti gneči. Kako se sprostite, kakšna je vaša inspiracija za delo?

AA: Rad sem v naravi. Imamo podeželjsko hišo 200 kilometrov od glavnega mesta. Rad grem tja skupaj s svojo družino, kjer imamo savno, blizu je jezero. Še vedno igram tudi hokej na ledu v amaterski ligi, kar mi pomaga se sprostiti, pozabiti na delo in malo sprostiti jezo ven 😉 Tudi srečanje z najboljšimi prijatelji je odlična rešitev. Inspiracija za delo so vsekakor dobra glasba in filmi. Sem velik ljubitelj glasbe, še posebej rokovske. Velikokrat se mi porodijo dobre ideje, ko potujem in poslušam dobro glasbo.

Med vašimi potovanji po svetu opazite tudi različne okuse med različnimi ljudmi glede izbire in priprave koktejlov. Kaj bi rekli, kakšni so ti zadnji trendi, kaj ljudje najraje pijejo?

AA: Zadnje trende lahko opazimo v širši sliki, ne le na specifičnih trgih. Rekel bi, da je to vse prisoten džin, tekila, mescal. Vsekakor pa lahko izpostavim, da imajo različni narodi radi različne profile okusov. Nekateri imajo raje bolj sladke pijače, nekateri bolj lahke in mehke različice. Delo ambasadorja znamke je, da zna ponuditi pravo različico pravemu trgu, saj veste, vsi si želimo biti tam, kjer se odvija prava zabava.

Reciva, da bi odprli svoj bar v prihodnje. Kako bi bil videti tak bar?

AA: Svoj bar že imam. Sicer samo v moji glavi. A imam tudi že ime zanj. Opišem ga lahko kot majhno sobo z barom na eni od sten z največ devetimi barskimi stoli in štirimi mizami, brez televizij, a z glasbo tipa Tom Waits v ozadju in mesečnim velikim menijem za koktejle na steni, brez izročljivih menijev.

Kaj počnete skozi poletje? Se le zabavate? Ali? So koktejli z viskijem Monkey Shoulder tudi del tega obdobja za vas?

AA: Poletje je tudi čas številnih festivalov. Običajno je oboje, polno dela in zabave. Ker sem vključen v nekatere od teh festivalov, je to tako, kot da imaš nenehno poletne počitnice. Vsekakor najdem tudi tisti pravi čas za zabavo in popoln poletni oddih nekako 2 do 3 tedne. A Monkey Shoulder je vedno z menoj, ne glede na to, ali je delo ali so to počitnice ali kratek oddih.

Pri preostalih znamkah lahko opazimo veliko variacij tudi pri okusih in steklenicah. Je to tudi plan za v prihodnje, lahko pričakujemo kaj podobnega pri znamki in steklenicah Monkey Shoulder?

AA: Sam nisem odgovoren le za Monkey Shoulder. Skrbim za celotni portfelj William Grant &Sons, v katerem so znamke Glenfiddich, Tullamore D.E.W., Hendrick’s, Sailor Jerry, The Balvenie, Reyka Vodka in Grant’s. Če govoriva o znamki Monkey Shoulder, je na voljo tudi nova različica Monkey Shoulder Smokey. Žal je na voljo le na posebej izbranih trgih. Resnično priporočam, da jo preizkusite, če je le mogoče. Gotovo ga boste našli v barih v Parizu ali Londonu.

Če bi lahko kombinirali neko nenavadno prehrano skupaj z viskijem Monkey Shoulder, kakšna bi bila?

AA: Rekel bi, da bi lahko odlično sovpadel s sladico. Ne bi mogel izpostaviti nobene posebej. Saj je vsak posameznik individuum s svojimi občutji in okusom. A mislim, da bi to lahko odlično izvedla, ko bi sedela skupaj s to osebo.

Hokej ali nogomet?

Hokej.

Coca Cola ali Pepsi?

Pivo.

Viski ali džin?

Džin pred večerjo, viski po njej.

Levis ali Diesel?

Še posebej Levis 506!

Rolex ali Omega?

Nobene od njiju nisem imel.

Jagode ali ananas?

Jagode junija, ananas skozi vse preostalo leto.

‘Old Fashioned’ ali viski z ledom?

‘Old Fashioned.’

Vlak ali letalo?

Kratke razdalje z vlakom.

Plavanje ali tek?

Tek.

Nike ali Adidas?

Oblika, kombinacija barv in nujnost namena!

Salsa ali Jive?

Nič od tega ne obvladam, a salsa mi zveni bolj zabavno.

Apple ali Samsung?

Apple.